Grotere oogst bio-appelen uit regio Bodensee

Obst vom Bodensee Vertriebsgesellschaft (OvB) kan dit jaar postieve cijfers melden over de biologische oogst, zo vertelt Markus Schraff, salesmanager van de biologische divisie van OvB.


Markus Schraff en Larissa Lorch van Obst van Bodensee Vertriebsgesellschaft (OvB) evenals Hans-Josef Stärk van BayWa Obst bij de stand van de OvB op de Biofach-beurs 2022.

Succesvolle start van het seizoen met SweeTango® en Santana Bio
"We zijn in week 35 met de verkoop van de nieuwe appeloogst begonnen met de hoogwaardige rassen SweeTango® en Santana. Beide zijn zeer aantrekkelijke rassen waar de consumenten reikhalzend naar uitzien sinds de verkoopperiode van Duitse bio-appelen in juni ten einde is gegaan. Dit heeft een succesvolle start van het seizoen mogelijk gemaakt."

Goed weer, optimale grootte en kleur
"De oogst in de regio Bodensee is zo'n tien dagen vroeger begonnen dan gebruikelijk", vertelt Markus. "We hadden hier een zeer vroege bloei en uitstekende omstandigheden, dat wil zeggen veel zon en af en toe wat regen. Dit zorgde voor een goede celdelingsfase, waardoor de appelen nu een optimale grootte hebben en zeer goed smaken. Aan het begin van de oogst waren de temperatuurverschillen tussen dag en nacht, die nodig zijn voor een mooie kleur, nog te klein. Dat is in de afgelopen twee weken echter veranderd door de koelere nachten, wat voor een uitstekende kleur gezorgd heeft. Over het algemeen is de kwaliteit van de tot nu toe geoogste hoofdrassen Santana, Elstar, Topaz en Jonagold zeer goed. Ook Boskoop en KanziI® in bio-kwaliteit kunnen overtuigen. In de komende dagen zullen de rassen Pinova, Natyra® en Braeburn hun optimale oogstmoment bereiken."

Vanwege de kleinere oogst afgelopen jaar, eindigde de verkoopperiode van Duitse bio-appelen al in juni. Momenteel kan de markt weliswaar nog niet het hele jaar door met de Duitse bio-appelen uit de regio Bodensee verzorg worden, maar door de grotere oogst rekent men wel op een goede marktverzorging tot ver in de zomer van 2023. Bij de biologische goederen van OvB gaat het uitsluitend om verenigingsproducten die gecertificeerd zijn volgens Bioland-, Naturland of Demeter-richtlijnen.


Foto: OvB

Jaarlijkse areaaltoename van 2-5 procent
"Afgezien van kleinere schommelingen is er op de biomarkt een voortdurende toename van de vraag te zien. Hierin groeien wij mee doordat onze bio-telers hun arealen jaarlijks met 2-5 procent uitbreiden. Het aandeel van het biologische areaal aan het totale teeltareaal in de regio Bodensee ligt momenteel op zo'n 20 procent", aldus Markus.

Biologische perenoogst met 50 procent afgenomen vanwege vorst
"Bij het nieuwe verpakkingsstation van de biologische fruitgroothandelsmarkt Ravensburg staat nu ook een speciale verpakkings- en sorteermachine voor onze biologische peren. Maar in tegenstelling tot de goede biologische appeloogst is de perenoogst met 50 procent afgenomen vanwege het koelere weer tijdens de bloeiperiode. Op de middellange termijn verwachten we een groeitrend bij onze biologische peren dankzij nieuwe aanplantingen, voornamelijk met de rassen Migo® en Xenia®."

Zomerfruit
Het omvangrijke bio-assortiment omvat ook zomerfruit zoals kersen uit bedekte teelt en pruimen. De teelt van biologische aardbeien, ook voor een deel uit bedekte teelt, en rode bessen wordt na uitgebreide rassenproeven verder uitgebreid.


Foto: OvB

Karton in plaats van kunststof en netten in plaats van zakken
In de afgelopen jaren gaat de trend bij verpakkingen duidelijk weg van kunststof. "Wij bieden vrijwel alleen nog maar kartonnen schaaltjes zonder stretchfolie aan. Ook cellulosenetten hebben zich kunnen positioneren als alternatief voor zakken. Het nadeel aan de netten is echter dat er vanwege de beperktere advertentieruimte maar weinig informatie over het product gecommuniceerd kan worden, waardoor zakken wel in de handel te vinden zullen blijven."

Samenwerking tussen OvB en BayWa, biologische teelt uit overtuiging
"OvB heeft het doel om de goederen van haar drie aandeelhouders (BayWa Obst, Vebo Frucht en VOG Ingelheim) te bundelen voor de verkoop en hierdoor de best mogelijke voorwaarden te scheppen voor een succesvolle verkoop. Daarvoor stelt BayWa ons een modern verpakkingsstation ter beschikking in haar exclusieve biologische fruitgroothandelsmarkt in Ravensburg. Hier worden alle biologische goederen van de Bodensee gesorteerd en verpakt. Het biologische fruit wordt voornamelijk geleverd door fruitcoöperatie Raiffeisen uit Baden-Württemberg, die is aangesloten bij BayWa Obst, maar ook door bedrijven die bij de tweede coöperatie uit de regio Bodensee horen, Marktgemeinschaft Bodenseeobst, die samenwerkt met Vebo-Frucht", aldus Markus. 


Foto: OvB

"Alle veertig bio-bedrijven telen volgens de verenigingsrichtlijnen van Bioland, Naturland of Demeter. We zijn er trots op dat in de circa 25 jaar dat wij biologisch fruit uit de regio Bodensee verkopen, er geen teler is geweest die gestopt is met de biologische teelt. Talrijke projecten van de telers onderstrepen de mooie initiatieven op het gebied van natuurbescherming en duurzaam telen."

Voor meer informatie:
Markus Schraff
OBST VOM BODENSEE Vertriebsgesellschaft mbH
Merkurstraße 7
D-88046 Friedrichshafen, Duitsland
Tel: +49 (0) 75 41 / 970 28 0
info@obst-vom-bodensee.de 
www.obst-vom-bodensee.de


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven