Biologische coöperatie Odin: 39 jaar samen werken aan idealen

"We trakteren vandaag in onze winkels op verse bio-appeltaart"

Vandaag 39 jaar geleden, op 29 september, richtten Koos Bakker, Jan Brilleman en Frank Dekker in het Noordhollandse Koedijk Odin op. Gezonde voeding uit een vruchtbare landbouw en een eerlijke economie, daar draaide het van begin af aan om bij Odin. "Deze opdracht werd bij de start verwoord in een grondsteenspreuk, met onder meer de tekst ….om helende de aarde te bewerken… rechtvaardig haar vruchten te verdelen, broederlijkheid betrachtend daar waar mensen van elkaar afhankelijk zijn…", vertelt Merle Koomans van den Dries (directeur Odin). "Een heldere opdracht die nog steeds superactueel is en waar we samen met onze leden, leveranciers en zakelijke klanten elke dag mee bezig zijn."

Steward owned coöperatie met 15.000 leden
Odin is ondertussen uitgegroeid tot een steward owned-coöperatie met bijna 15.000 leden, 29 winkels, een groothandel en een webwinkel. Daarnaast heeft Odin een eigen boerderij waar op 20 hectare vrije en zaadvaste gewassen worden veredeld en een imkerij die de biodiversiteit versterkt op tientallen biologische en biodynamische boerderijen.

Juist nu samen idealen realiseren
"We hebben in die 39 jaar een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Met de groei van onze groothandel, de ontwikkeling van de groente- en fruitabonnementen, de eerste winkels, de omvorming naar een coöperatie en de samensmelting met De Nieuwe Band. Soms hadden we wind mee, maar we hebben natuurlijk ook roerige tijden meegemaakt. Zoals het ook nu weer een spannende periode is waar iedereen in leeft", aldus Merle. "Juist in zulke roerige tijden is het nog belangrijker om je idealen, maar ook de ander, niet uit het oog te verliezen. Juist nu hebben we elkaar nodig. Om samen te proberen het goed te hebben, maar ook te werken aan een mooie gezonde aarde voor de generaties na ons. Het doet ons dan ook goed om te zien dat er, ondanks alle uitdagingen, iedere week nog steeds nieuwe leden bij komen."

Kantoorcollega's van Odin vieren de 39e verjaardag van Odin. Foto bovenaan: Odin-directeur Merle Koomans van den Dries snijdt de appeltaart van bakker Zonnemaire. 

Biologische appeltaart
"Omdat we 39 jaar bestaan, trakteren we vandaag in onze winkels op verse biologische appeltaart van onze vaste bakker Zonnemaire. Onze collega's nemen natuurlijk ook een lekker stukje. Vanavond hebben we nog een interne online inspiratiebijeenkomst met Edith Lammerts van Bueren, die zal gaan over onze plek en rol in de landbouw- en voedseltransitie. Dat zal ons ongetwijfeld extra motiveren om door te gaan met samen werken aan onze idealen!"

Voor meer informatie: info@odin.nl en www.odin.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven