Lasermicroperforatie voorkomt voedselverspilling

Tholen - "Door de klimaatverandering komen er nog meer uitdagingen in onze toeleveringsketen. Terwijl er nu overvloed is in bijvoorbeeld blauwe bessen, zal de toekomst waarschijnlijk anders zijn en zullen we elke bes zoveel mogelijk moeten bewaren", legt Elisa Bongiolatti van PerfoTec de noodzaak uit om voedselverspilling tegen te gaan. Dat is waar laser-microperforatie uitkomst kan bieden. Elisa geeft aan dat dankzij deze op wetenschap gebaseerde technologie de PerfoTec LinerBags een passieve, modified atmosphere creëren in de zakken die bijdraagt aan het behoud van versheid, kleur en smaak, wat resulteert in een langere houdbaarheid.

"De laser microperforaties zorgen voor een gecontroleerde luchtstroomuitwisseling tussen de binnenkant van de zak en de buitenomgeving. Door het ademhalingspatroon van de verse producten te vertragen, brengen we het product in slaap en dat leidt tot een langere houdbaarheid." Elisa vermeldt dat de LinerBags zijn afgestemd op de eigenschappen van elk type groente of fruit en geschikt zijn voor elke verpakkingslijn. "Bovendien kunnen PerfoTec LinerBags ook worden toegepast op producten in rijpingskamers. Dat leidt tot een homogenere rijping qua kleur en stevigheid."

Vers en aromatisch
Een van de producten waarvoor een LinerBag is ontwikkeld is de blauwe bes. Elisa geeft aan dat er onderzoek is gedaan in zowel statische opslag situaties als tijdens transport. "Na vier weken is de smaak nog steeds erg fris en aromatisch. Ook was er geen uitdroging, wat betekent dat er ook geen gewichtsverlies is. Blauwe bessen die onder vergelijkbare omstandigheden werden bewaard en vervoerd, maar zonder LinerBags, vertoonden uitdroging en schimmels." Zij merkt op dat het voorkomen van uitdroging in meer dan één opzicht belangrijk is: uitdroging verzwakt de bes waardoor schimmels kunnen ontstaan.

"Het product blijft in een betere conditie en daardoor is de toename van schimmels en bacteriën zo laag dat het onbeduidend is," voegt PerfoTec’s Stefano Hiwat toe. Hij vermeldt dat dit aspect ook een rol speelt bij het rijpingsproces. "Wanneer producten bij het rijpen met ethyleen worden behandeld, heeft dit als neveneffect dat de bacterie- en schimmelactiviteit wordt geactiveerd. Bij het gebruik van de LinerBags constateren we geen groei in bacteriën en schimmels. Dat leidt tot een veel betere kwaliteit van het eindproduct, een nog langere houdbaarheid en mooie producten voor de presentatie."

Zeevracht komt in beeld
Bedoeld voor bulkvervoer komen de LinerBags vooral in beeld bij opslag en transport. Elisa geeft aan dat de zakken losse producten of voorverpakte goederen verpakt in bijvoorbeeld clamshells of vlakke schalen kunnen bevatten. “De PerfoTec LinerBags maken een verlaging van de kosten van het opslaan van producten in CA (Controlled Atmosphere) opslag mogelijk. Dit heeft te maken met hoge elektriciteitskosten en die toenemen in de markt en een tekort aan CO2. De LinerBags kunnen op een natuurlijke manier de CA-opslag vervangen en goedkoper zijn dan CA-opslag.” Vooral de langere houdbaarheid biedt mogelijkheden in het transport, laat Stefano weten. Hij ziet dat op deze manier logistieke vertragingen - die veel voorkomen - kunnen worden ondervangen. Maar ook zeevracht, traditioneel met langere doorlooptijden, zou een optie kunnen zijn om luchtvracht te vervangen.

Dat is bijvoorbeeld het geval met paprika's. "Bedenk dat paprika's doorgaans vanuit Nederland naar de VS worden gevlogen. Met de PerfoTec LinerBags kunnen ze maximaal 28 dagen bewaard worden. Dat heeft de deur geopend voor zeetransport", zegt Stefano. Hij geeft aan dat hetzelfde geldt voor broccoli - dat malser en langer eetbaar blijft wanneer het in een LinerBag zit - met een bewaring tot 40 dagen bij een temperatuur van 0˚C. "Dit product wordt in polystyreen dozen gevuld met ijs van Nederland naar Dubai gevlogen. Ze kunnen nu gemakkelijk worden verscheept."

Spruiten zijn een ander product dat kan profiteren van de laser micro perforatie techniek. Elisa wijst erop dat deze groente met een snelle ademhaling veel baat heeft bij een laag zuurstofgehalte in de zak. "Sterk ademende producten hebben potentieel een kortere houdbaarheid. Met de LinerBags kunnen we het gasniveau verlagen en bodemoxidatie, uitdroging en vergeling voorkomen. De spruiten kunnen 21 dagen worden bewaard bij 0˚C." Ze merkt ook op dat de LinerBags een consistentere kwaliteit mogelijk maken wat een belangrijk aspect is voor veel leveranciers. "Het is belangrijk om een garantie te kunnen geven dat het product goed blijft totdat het de eindklant bereikt."

PerfoTec is aanwezig op FruitAttraction: stand 7F05B

Voor meer informatie:    
Perfotec                                                              
Klompenmakersweg 16
3449 JB Woerden
Elisa Bongiolatti 
+31 6 89920057
elisa@perfotec.com 
Stefano Hiwat
+ 31 6 899 11 952
stefano@perfotec.com 
www.perfotec.com 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven