Omschakeling biedt bedrijf van Gerben Schreibelt weer toekomstperspectief

"Tijdens een bezoek aan een biologische boerderij werden we positief verrast"

In het Gelderse Geesteren vind je de boerderij van Gerben en Ingrid Schreibelt. Het stel boert er sinds 2013 biologisch. Gerben was daarvoor nog directeur van een bouwbedrijf. "Ik ben opgegroeid op een boerenbedrijf en het boerenvak liet me niet los!"

Dat Gerben de boerderij van zijn ouders wilde overnemen, was al van jongs af aan duidelijk. "Ik ben hier opgegroeid en het boerenvak sprak me als kind al aan." Maar nadat hij de agrarische opleiding had afgerond, kon hij niet direct op de boerderij in Geesteren aan de slag. "In het bedrijf van mijn ouders was te weinig werk om met twee gezinnen van te leven. Daarom werkte ik eerst een drietal jaren bij een gesloten varkensbedrijf in de buurt. De eigenaar deed veel bouwwerkzaamheden zelf en uiteindelijk werd ik ook gevraagd voor de bouwploeg. Zo rolde ik langzaam in die wereld."

Gerben en Ingrid Schreibelt. Foto: De Groene Weg

Bouwen en boeren
Van het een kwam het ander. Gerben volgde diverse cursussen en opleidingen en groeide zelfs uit tot de directeur van een bouwbedrijf. "Dat heb ik een aantal jaar met heel veel plezier gedaan. Toen kondigde mijn vader in 2007 aan met de boerderij te willen stoppen. Het boerenvak liet me niet los, maar ik wilde mijn toenmalige baan ook niet zomaar opgeven. Daarom besloot ik om beide te combineren." Het was een drukke periode voor het gezin. "Per toeval kwam er in die tijd een kennis van mijn vader op bezoek. Hij vroeg of biologisch boeren niet wat voor ons zou zijn. In eerste instantie wimpelde ik dat af. Geitenwollensokken is niks voor mij, dacht ik."

Positief verrast
"Toch besloten we om het een kans te geven", vertelt Gerben. "En tijdens een bezoek aan een biologische boerderij werden we positief verrast. Extra ruimte voor de varkens, een zacht strobed, frisse, open en lichte stallen én een stabielere prijs… de sector heeft veel te bieden. En daar wilden wij graag onderdeel van zijn!" Gerben besloot zijn baan in de bouw op te zeggen en zich volledig te gaan focussen op de boerderij. In 2012 begon de familie met verbouwen en in 2013 ontvingen ze de eerste biologische biggen. "Een spannende periode, maar we waren ontzettend enthousiast!"

Waardig en mooi leven
"En ik heb geen dag spijt van deze keuze. Ik vind het nog steeds bijzonder hoe alles op z'n plek is gevallen. Het gesprek aan de keukentafel met de kennis van mijn vader… het is net alsof het zo had moeten zijn." Gerben gaat dan ook elke dag met veel plezier de stal in. "Ik kende het boerenvak voorheen alleen in de reguliere sector. Het is prachtig om de varkens nu lekker naast elkaar te zien liggen op een bed van stro. Ja, ze worden uiteindelijk gebruikt voor vlees, maar wij geven ze een waardig en mooi leven. Ik kan zien dat de dieren vrolijk zijn en dat doet me goed."

Stapje extra
De familie uit Geesteren is blij met de keuzes die ze hebben gemaakt. "Er is weer een toekomstperspectief voor het bedrijf en dat is een fijne gedachte. Dankzij De Groene Weg weten we waar we aan toe zijn en worden we uitgedaagd om telkens een stapje extra te zetten in verdere verduurzaming. Dat vinden we zelf ook belangrijk en dat maakt het vak uitdagend." De komende jaren boert de familie dan ook vrolijk verder. "Ik hoop dat we er nog lang van kunnen genieten!"

Bron: De Groene Weg


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven