Jannes Maes, adviseur landbouw: "De boeren staan zelf aan het roer van de transitie"

BioForum vierde feest op Bio Bruist

Afgelopen vrijdag 23 september bruiste bio als nooit tevoren. Op de allereerste EU Organic Day organiseerde BioForum 'Bio Bruist', een feest in de Gentse Vooruit, waarop de Vlaamse bio-sector elkaar kon ontmoeten. 

Een feest om te vieren wat we de afgelopen decennia allemaal hadden bereikt, zo omschreef BioForum-voorzitter Alexander Claeys Bio Bruist in zijn openingsspeech. Hij gaf aan hoe de bio-sector de afgelopen decennia ontzettend gegroeid was, van een heel kleine sector tot een speler waar de markt niet meer om heen kan. Duurzaam blijven groeien, dat is de richting die we als sector verder uit zouden moeten. Maar eerst: feesten! 

Foto's: © Sophie Nuytten voor BioForum 

Panelgesprek
Op de agenda stond een panelgesprek tussen Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns en Vlaams Minister van Omgeving Zuhal Demir, maar zij gaven verstek omwille van de begrotingsgesprekken van de Vlaamse overheid. Jo Brouns wenste de sector in een videoboodschap wel het beste toe en gaf aan dat de Vlaamse regering zowel vanuit het Strategisch plan GLB als het strategisch plan bio versterkt zal inzetten op de bio-sector. 

In de plaats daarvan schoven Jannes Maes, adviseur landbouw op het Kabinet van Jo Brouns, en biologisch geitenhouder Renaat Devreese aan voor een gesprek met moderator Steven Vromman. Devreese sprak over de uitdagingen op zijn boerderij. Ondanks zijn positieve houding die hij zijn leven lang heeft gehad ten aanzien van natuur, dreigt net hij ook één van de slachtoffers te worden van het stikstofakkoord. Daarom riep hij het beleid op om niet alleen in te zetten op hoogtechnologische oplossingen, maar ook te kijken naar andere manieren. Zelf slaagt Renaat er al jaren in om de ammoniakuitstoot in zijn stal sterk te reduceren door het gebruik van zeoliet in veevoer. 

Op de vraag over de langetermijnvisie van de Vlaamse regering op landbouw, antwoordde Maes dat landbouwers als ondernemers altijd met adaptie aan de slag moeten. De rol van de overheid is om hen daar financieel te ondersteunen en hen de tijd te gunnen om zich aan te passen. Wat de overheid niet gaat zeggen, zo stelde Maes, is hoe alles georganiseerd moet worden in onze samenleving.

Maes: "We kunnen niet tegen boeren zeggen dat ze niet naar de markt moeten kijken, want dan evolueren we richting Noord-Korea. We zitten nu in eenmaal in een Europese en zelfs geglobaliseerde markt. Schaalgrootte is een economisch middel om daar mee om te gaan. Maar het is niet de enige mogelijke bedrijfsvoering. Via verbreding of korte keten kunnen boeren hun omzet verbeteren zonder meteen ook meer volume te produceren. Maar de boeren staan zelf aan het roer van de transitie, niet wij vanuit Brussel."

Op het einde gaf Maes ook aan dat het kabinet erg onder de indruk was van de gezamenlijke ambitie die BioForum, Boerenbond en ABS hadden uitgesproken in hun actieplan '5 voor 25', en dat ze daar vanuit het beleid graag hun schouders mee onder wilden zetten. Voor de Vlaamse overheid zit de uitdaging vooral in het opkrikken van de vraag. 

Campagne 'De mooiste boodschap is bio' voorgesteld
Tijdens Bio Bruist werd ook de promocampagne 'De mooiste boodschap is bio' voorgesteld. Hiermee willen BioForum en Bionext iedereen aansporen om wat vaker bio-producten in het winkelkarretje te leggen. 

Feest!
Na het panelgesprek mocht het Granennetwerk van brouwerij 3 Fonteinen de BioVLAM in ontvangst nemen en Gents zanger Wim Claeys sloot het inhoudelijke gedeelte af. 

Bio Bruist betekende natuurlijk ook feesten. Na een heerlijke maaltijd werd er nog de hele avond gepraat, gedanst en gefeest. 

Klik hier voor meer informatie en de foto's. 

Bron: BioForum


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven