Viering van biologische praktijken in de hele toeleveringsketen

Eerste EU Organic Awards uitgereikt

Afgelopen vrijdag, op EU Organic Day, hebben vertegenwoordigers van een pan-Europees samenwerkingsverband de eerste EU Organic Awards uitgereikt, onder auspiciën van de Europese Commissie. Acht winnaars in zeven categorieën ontvingen hun prijs:

  • Beste biologische landbouwer (vrouw): Nazaret Mateos Álvarez (Entresetas) - Paredes de Nava, Palencia, Spanje.
  • Beste biologische landbouwer (man): David Pejic (Zrno eko imanje) - Dubrava, provincie Zagreb, Kroatië
  • Beste biologische regio: Occitanie, Frankrijk
  • Beste biologische stad: Gemeinde Seeham am Obertrumer See - Salzburg, Oostenrijk
  • Beste biologische biowijk: Associazione Bio-Distretto Cilento - Campania, Italië
  • Beste biologische MKB: Goodvenience.bio GmbH - Magdala, Thüringen, Duitsland
  • Beste detailhandelaar in biologische voeding: La ferme à l'arbre de Liège - Lantin, Luik, België
  • Beste biologische restaurant: Lilla Bjers HB - Visby, Gotland, Zweden

Voorzitter Jan Plagge van IFOAM Organics Europe sprak de winnaars toe: "Het transformeren van voedsel en landbouw is alleen mogelijk met inbegrip van de biologische toeleveringsketen, waarbij overal praktische voorbeelden en echte ervaringen worden gecreëerd. De EU Organic Awards gaan uit van deze benadering en tonen het Europese publiek dergelijke inspirerende en herhaalbare voorbeelden. Tegelijkertijd laten de prijzen zien hoe de sector bijdraagt tot de doelstellingen van de EU-strategieën Farm-to-fork en de biodiversiteit-strategieën. Deze stellen de juiste middellange- en langetermijndoelstellingen vast om de voedselzekerheid in de huidige onstabiele situatie te waarborgen. Als IFOAM Organics Europe zijn we trots op de winnaars van de allereerste EU Organic Awards, die het potentieel laten zien om voedsel en landbouw te transformeren. We zijn er zeker van dat dit zal bijdragen aan het belang van biologisch en de groei ervan zal stimuleren, wat zal bijdragen aan de doelstellingen van het Europese biologische actieplan.

Eduardo Cuoco, directeur van IFOAM Organics Europe, voegt daaraan toe: "Deze winnaars en die op de shortlist inspireren degenen die werken aan de verduurzaming van ons voedsel- en landbouwsysteem, gebruikmakend van het potentieel van biologisch. Enkele van de criteria voor de toekenning van de prijzen waren gebaseerd op de holistische beginselen van biologisch - zorg, gezondheid, ecologie en eerlijkheid. De biologische benadering van voedsel en landbouw is een manier om ons voedselsysteem onafhankelijker van externe inputs, minder inputintensief en veerkrachtiger te maken. Ik hoop dat veel mensen uit de praktijk geïnspireerd raken om over te schakelen op biologisch en deel uit te maken van de oplossing voor de vele crises waarmee we geconfronteerd worden, waaronder voedselzekerheid en de biodiversiteits- en klimaatcrises."

Vertegenwoordigers van het Europees Parlement, de Raad van de EU, de Europese Commissie, het Europees Economisch en Sociaal Comité (EESC), het Europees Comité van de Regio's (CvdR), IFOAM Organics Europe en COPA-COGECA maakten deel uit van een onafhankelijke jury die alle inzendingen analyseerde op basis van de criteria van de prijzen. Volgend jaar is er weer een editie van de EU Organic Awards.

Klik hier voor foto's van de uitreiking. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven