Het Spaanse bio-areaal is in 2021 met 8% toegenomen ten opzichte van 2020 tot een totaal van 2.635.442 hectare, goed voor 10,79% van het totale bruikbare land- en tuinbouwareaal. Deze voorlopige gegevens – in afwachting van de definitieve gegevens van Eurostat – bevestigen alvast de groeitrend van de afgelopen jaren en maken van Spanje een van de belangrijkste biologische producenten in de Europese Unie en in de wereld. De gegevens werden door het Spaanse ministerie van Landbouw op haar website gepubliceerd op de internationale dag van de biologische teelt.
In de teelt van groenten en fruit valt de toename van het areaal van de blijvende teelten op (+18%), en vooral van noten (+35%), bananen en subtropisch fruit (+25%) of citrus (+21%).
Het aantal bio-bedrijven steeg met 16% en stond eind 2021 op 58.485. De stijging deed zich voor in alle segmenten: teeltbedrijven (+19%), verwerkingsbedrijven (+12%) en handelsbedrijven (+7%).
Als we er rekening mee houden dat bepaalde operatoren meerdere activiteiten uitvoeren, komt het totaal aantal activiteiten op 62.320, een stijging van 16,87% in vergelijking met 2020.
Het aantal geregistreerde verwerkingsbedrijven is met 5% toegenomen tot 10.920, waarvan 9.436 in de sector van de plantaardige productie, met de verwerking en bewaring van groenten en fruit en de productie van sappen als de belangrijkste activiteiten.
De Spaanse statistieken over biologische teelt voor 2021 zijn te raadplegen via de volgende link.
De Europese Commissie reikte vorige week ter gelegenheid van de internationale dag van de biologische productie in Brussel de eerste prijzen uit voor dit type productie tijdens een virtuele ceremonie.