Azienda Agricola del Grillo

Bio-producten uit Sicilië slaan aan op buitenlandse markten

"Het tomatenseizoen viel in de zomer qua opbrengst tegen door de extreme droogte. We kunnen nauwelijks de geplande hoeveelheden leveren aan onze klanten. Het klimaat is al jaren een zorgwekkende factor, evenals de buitensporige kostenstijgingen in elke schakel van de productieketen. En hoewel ook de verkoopprijzen zijn gestegen, zelfs voor hoogwaardige verwerkte producten, is het niet mogelijk om een bepaalde drempel te overschrijden om de koopkracht van gezinnen niet verder onder druk te zetten", zegt Fiorenza Grillo, die samen met haar vader Carlo en haar broer Giuseppe eigenaar is van het Siciliaanse teeltbedrijf Azienda Agricola del Grillo. 

Fiorenza Grillo

Het bedrijf heeft een areaal van 92 hectare in de provincie Trapani, waarvan er ongeveer 7 bestemd zijn voor de vollegrondsteelt van tomaten die zonder irrigatie geteeld worden in een streek waar regen schaars is. Al drie generaties lang teelt het bedrijf ook biologisch olijven en wijndruiven van inheemse en buitenlandse rassen. In 2016 besloot de familie Grillo groenten en fruit ook te verwerken om meer toegevoegde waarde te creëren voor hun producten.

Het eerste product was tomatenpassata, verkrijgbaar in een formaat van 680 g. Daarna volgden gepelde tomaten, één voor één met de hand gepeld, en passata met basilicum. Alle drie de verwerkte producten zijn biologisch. 

"Hele tomaten in glazen potten stoppen waarbij de smaak behouden blijft, is een kunst die hoge productiekosten met zich meebrengt. Het verschil met de klassieke industrieel verwerkte producten is aanzienlijk. Er worden geen conserveermiddelen toegevoegd aan de verwerkte producten. Het bedrijf produceert ongeveer 30.000 flessen passata", legt Fiorenza Grillo uit.

De passata wordt verkregen door vacuümconcentratie van handgeplukte tomaten. De tomaten worden verwarmd via een zeer zorgvuldig uitgekiend proces en bij lage temperaturen om de volledige smaak te behouden.

"Op de Sana beurs hebben we enkele nieuwigheden gepresenteerd zoals wijn van inheemse druivenrassen en extra vergine olijfolie, eveneens van twee inheemse rassen: Nocellara del Belice en Cerasuola. Het persen van de olijven gebeurt mechanisch, waardoor onderbrekingen in de verwerking zijn uitgesloten om een olie van zeer hoge kwaliteit te verzekeren. Koude persing waarborgt het behoud van mineralen, vitamines en stoffen met antioxiderende eigenschappen", besluit Fiorenza Grillo. 

Agricola del Grillo is een bedrijf dat voortdurend in ontwikkeling is. Het volgende project is de versterking van de afzet van de verwerkte producten in het buitenland en ook het benutten van flexibele afzetkanalen, zodat de consument de producten gemakkelijk kan vinden.

Het bedrijf verkoopt 50% van zijn producten in Italië via gespecialiseerde winkels. De rest gaat naar het buitenland, met name Duitsland, Frankrijk en de Verenigde Staten. Er wordt samengewerkt met de horeca, inkoopgroepen en gastronomische winkels.

Voor meer informatie:
Azienda Agricola del Grillo
Via De Cristoforis, 18
91011 Alcamo (TP) - Italië
Mob: +39 320 5767507
info@delgrillo.it
www.delgrillo.it


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven