In Geesteren (gemeente Tubbergen, provincie Overijssel) is bij een kleinschalige houderij vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de in totaal circa 120 sierwatervogels en kippen geruimd door
de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
Dit bedrijf is in contact geweest met een eerdere besmetting in het 10 km gebied waar de eigenaar vogels van aangekocht had.
In de 1 kilometer zone van het besmette bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. In de 3 kilometer zone van het besmette bedrijf liggen acht andere pluimveebedrijven die door de NVWA worden gescreend op vogelgriep. In de 10 kilometer zone liggen 21 pluimveebedrijven. In de 10 kilometer zone geldt een vervoersverbod. Het bedrijf ligt in een regio waar de ophokplicht was ingetrokken. In de 10 kilometer zone rond het besmette bedrijf geldt nu wel een ophok- en afschermplicht.
Vogelgriep H5 in Vlaanderen: 3 besmettingen met hoog pathogeen vogelgriepvirus bevestigd bij een pluimveebedrijf en twee vogelhandelaren
Er is vogelgriep van het type H5 vastgesteld bij een pluimveebedrijf in de gemeente Sint-Laureins, (provincie Oost-Vlaanderen) en twee vogelhandelaren in Bocholt (provincie Limburg) en Beernem (provincie West-Vlaanderen). Om een verdere verspreiding van het virus tegen te gaan, worden – zoals bepaald in de Europese en Belgische wetgeving – het pluimvee en de vogels die nog aanwezig zijn geruimd. Er worden ook een beschermingszone van 3 kilometer en een bewakingszone van 10 kilometer rond de drie haarden ingesteld.
In deze beperkingszones worden extra maatregelen genomen om verdere verspreiding van het vogelgriepvirus te voorkomen. Bovendien moet elke professionele pluimveehouder binnen de 24 uur een inventaris opmaken waarin aangegeven wordt hoeveel dieren er per soort gehouden worden. Al wie ziektetekens bij zijn pluimvee of vogels vaststelt, dient een dierenarts te raadplegen.
In de zones worden strenge bioveiligheidsmaatregelen opgelegd aan professionele bedrijven.
Er is geen indicatie dat de drie besmettingen met elkaar gelinkt zijn. Vermoedelijk zijn besmette wilde vogels de oorzaak van de uitbraken.
Vogelgriep blijft circuleren onder wilde vogels
Het FAVV herinnert particuliere en professionele houders van pluimvee eraan dat het vogelgriepvirus nog steeds aan het circuleren is onder wilde vogels. Hoewel het niet meer verplicht is sinds 14 mei, blijft het daarom aangeraden om je dieren af te schermen van wilde vogels die het virus mogelijk dragen. Dit kan met behulp van netten. De dieren voederen moet wel nog steeds verplicht binnen gebeuren, drenken gebeurt ook bij voorkeur afgeschermd.
Wanneer houders een verhoogde sterfte bij hun dieren opmerken, of bij elk ander symptoom van ziekte, moeten ze onmiddellijk hun dierenarts contacteren.
Alle maatregelen zijn terug te vinden op de website van het Agentschap.