“De biologische taart is groter geworden, maar er eten ook meer mensen van”

De Brandnetel in Leiden sluit na bijna 30 jaar

Tholen - Natuurvoedingswinkel De Brandnetel in Leiden gaat na bijna dertig jaar zijn deuren sluiten. Op zaterdagochtend 15 oktober is de winkel in de Vrouwensteeg (nummer 5) voor het laatst open. Jos van Duinen, één van de eigenaren bevestigt telefonisch dat de winkel inderdaad gaat sluiten. Jos begon samen met Jan de Rijk in 1993 aan dit nieuwe avontuur. "Er zijn meerdere redenen. Zo is de biologische taart groter geworden, maar er eten ook meer mensen van. Dat maakt het voor ons moeilijker, jammer", vertelt Jos.

Bovenste foto's: Jan en Jos

Hij geeft ook aan dat er veel veranderd is in de biologische sector. "Het is meer dan een ideaal, het is ook een handelsmerk geworden. Dat betekent dat biologisch ingeburgerd is. En dat is goed, dat is wat we altijd gewild hebben." Ze kijken met een goed gevoel terug op de afgelopen jaren. "Het is mooi dat we 30 jaar onszelf hebben kunnen zijn in de winkel. Geen vlees in de schappen en zoveel mogelijk lokaal. En uiteraard ons eigen muziekje erbij. We zijn niet alleen een biologische winkel, maar ook een buurtwinkel. Voor veel klanten van ons was biologisch bijzaak. Nu niet meer, ze zijn steeds meer voor biologisch gaan kiezen." Jos heeft de laatste tien jaar zijn werkzaamheden in de winkel gecombineerd met een baan als journalist/redacteur voor verschillende opdrachtgevers buiten de biologische sector. "De afwisseling was mooi, nu wordt dit mijn enige werk."

Op Facebook hebben Jos en Jan (de Rijk) het volgende bericht geplaatst: "Het klopt. We stoppen. Daarom, kom je langs op zaterdagmiddag 15 oktober? Zodat we elkaar gedag kunnen zeggen? En jij nog een keer onze winkelbel kunt horen? Die ochtend zijn we voor de laatste keer open. 's Middags staan er een hapje en een drankje klaar. En zijn wij er ook. Daarna gaat de deur definitief dicht."

De eigenaren geven tevens aan dankbaar te zijn voor alle hartverwarmende reacties die ze de afgelopen weken in de winkel en in hun mailbox ontvingen. "Dat doet goed. En dank ook voor alle verhalen van de afgelopen 30 jaar. En de boodschappen die jullie bij ons deden. Het kan nog vier weken. Doen!"

Klanten reageren onder het bericht op de aanslaande sluiting. "Jammer dat jullie sluiten! Weer een reden minder om naar Leiden terug te keren!" - "Mag ik nóg een keer kwijt dat ik het afgrijselijk vind dat jullie gaan sluiten?!"

Op LinkedIn reageert stadsgenoot Bart van Leeuwen van biologische Lunchroom Logica als volgt op het bericht over de sluiting: "Nee! Waar moeten we nu heen als er plotseling iets op is?"

Voor meer informatie:
Biowinkel Brandnetel
Vrouwensteeg 5
2312 DX Leiden
071 5127138
brandnetel@brandnetelbio.nl 
www.brandnetelbio.nl 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven