Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Orkaan Fiona treft bananenteelt in Dominicaanse Republiek

Nu telers en expediteurs kunnen terugkijken op orkaan Fiona die van Puerto Rico - waar de stroom uitviel en aanzienlijke schade werd veroorzaakt - naar de Dominicaanse Republiek trok, ontstaat een duidelijker beeld van de schade in het land. De storm trok maandag door de Dominicaanse Republiek met 18 oostelijke provincies met rood alarm.

"De regen was goed. Twaalf uur wind en storm, dat was niet goed," zei Cesar Perez van Frescura Tropical in de Dominicaanse Republiek. Hij merkt op dat maandagavond meer Fiona-gerelateerde schade werd gemeld. La Altagracia Town, La Romana, El Seibo, Hato Mayor, Maria Trinidad Sanchez, Semana, Duarte en Monte Plata krijgen naar verluidt allemaal hulp van de regering.

"Er is ook een dode gevallen en er is veel materiële schade in andere delen van de Dominicaanse Republiek," zegt Perez. Hulporganisatie Project Hope, die zowel in Puerto Rico als in de Dominicaanse Republiek hulpverleners heeft ingezet, meldt dat 789 mensen ontheemd zijn en 11.500 mensen in de republiek zonder stroom zitten, door overstromingen en uitgevallen elektriciteitsleidingen.

Hoewel hij niet werkt met fruit uit de Dominicaanse Republiek, is Andy Thomas-Stivalet van Kavidac Produce bekend met de schade die een storm zoals Fiona kan aanrichten aan een teeltbedrijf. Hij denkt dat de bananenteelt in het land in de nabije toekomst wel eens gevaar zou kunnen lopen.

Met name zou een gebeurtenis van deze omvang grootschalige schade aan plantages kunnen veroorzaken. Hij voegt eraan toe dat de bezorgdheid betrekking heeft op bladschade en bladversnippering, die op hun beurt de groei vertragen en planten en wortels beschadigen. Dit kan al gebeuren bij een wind van 15 knopen en volgens berichten werd het eiland getroffen door een aanhoudende wind van 78 knopen. "Bij ongeveer 25 knopen is de kans groot dat planten breken, omklappen of ontworteld raken, vooral planten met stengels."

"Stengels zijn meestal 20-40 kilo zwaar, wat veel is voor een plant die voor 99 procent uit water bestaat. Zelfs bij 30-40 knopen kunnen kortstondige rukwinden - van seconden tot minuten - enorme schade toebrengen aan plantages." Hij voegt eraan toe dat aanhoudende wind van +70 knopen hele plantages kan platleggen, en dat is zonder rekening te houden met waterschade door het stijgende waterpeil.

Een jonge teler in wat er over is van zijn bananenplantage. Hoewel de foto in Puerto Rico is genomen, toont hij de verwoestende gevolgen van de orkaan. Bron: Twitter.

Bananenteelt in de Dominicaanse Republiek
Thomas-Stivalet zegt ook dat de biologische bananenteelt in de Dominicaanse Republiek vooral bestaat uit kleine, geassocieerde telers. "Met de huidige situatie met stijgende kosten en hun gebrek aan invloed in de toeleveringsketen, betwijfel ik of veel telers de middelen zullen hebben om te herplanten, als ze dat al willen," zegt hij. "De regering van de Dominicaanse Republiek heeft zich onlangs uitgesproken voor hogere bananenprijzen, vanwege de huidige situatie op hun markten. Als de regering zich ermee bemoeit, gaat het echt slecht met de telers. Ook al is er een groter prijsverschil voor biologische bananen dan voor conventionele bananen, de vooruitzichten voor de telers waren niet goed - al vóór deze orkaan."

In de Dominicaanse Republiek, die wekelijks 300-400 containers bananen exporteert, vindt de bananenteelt grotendeels plaats in het noordwesten, het zuidwesten en het centrale deel van het land. "De orkaan ging over de noordkust, wat er volgens mij op wijst dat het grootste deel van de oogst en bananenteelt verloren gaat. Het zuiden zal misschien wat gespaard blijven vanwege de bergen, maar daar krijgt men te maken met overstromingen en waterschade."

Terwijl de sector wacht op nieuws over hoe de plantages en andere teeltactiviteiten precies zijn getroffen, als ze al zijn getroffen, zegt Thomas-Stivalet dat telers die niet zijn getroffen door grote overstromingen en waarvan de irrigatiesystemen zijn begraven of vernietigd, misschien een minder kapitaalintensieve herstart hebben, namelijk herbeplanting. "Voor hen is dat misschien haalbaar", zegt hij. "Maar wie getroffen is door wind- en waterschade zal niet meer mee kunnen doen."

Voor meer informatie: 
Cesar Perez
Frescura Tropical
Tel: +1 809 376 1508
cdpruiz@gmail.com   
www.frescuratropicalrd.com  

Andy Thomas-Stivalet
Kadivac Produce
Tel: +52 962 625 3303
Sales@kavidac.com      
www.kavidac.com    

Publicatiedatum: