Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bio-Maroc norm betreedt de internationale markt

De Marokkaanse biologische norm 'Bio-Maroc' is toegetreden tot de normenfamilie IFOAM Organics International. Dit toelatingscertificaat is verkregen tijdens BIOFACH 2022 die van 26 tot en met 29 juli in Neurenberg werd gehouden.

"Dit certificaat van toelating wordt toegekend na een grondige evaluatie van de Marokkaanse nationale biologische norm Bio-Maroc in relatie tot de gemeenschappelijke doelstellingen en vereisten van de biologische normen (COROS)", meldt het ministerie van Landbouw, Zeevisserij, Plattelandsontwikkeling en Water en Bossen. Het is het resultaat van een "nauwe" samenwerking tussen het Marokkaans-Duitse bilaterale samenwerkingsproject 'Dialogue technique agricole et forestier' (DIAF), IFOAM Organics International en het ministerie.

"Door dit certificaat te behalen, stemt Marokko zich af op de normen van IFOAM, wint het aan geloofwaardigheid op internationaal niveau en positioneert het zich op nieuwe internationale markten voor biologische producten zoals Saoedi-Arabië of Australië, waardoor het zijn export kan ontwikkelen", zo staat in het dagblad L'Economiste.

Het Generation Green-programma wil tegen 2030 100.000 hectare biologische landbouwgrond bereiken. Voorlopig omvat dit laatste meer dan 12.000 hectare. Qua productie genereert de sector momenteel een volume van 120.000 ton tegenover 40.000 ton in 2010. Zo'n 80% van het biologisch bebouwde areaal bevindt zich in de regio's Fez-Meknes (19%), Marrakech-Safi (18%), Souss-Massa (16%), Casablanca-Settat (16%) en Rabat-Salé-Kénitra (14%). In 2019 werd meer dan 17.000 ton biologische producten geëxporteerd, tegenover 10.000 ton in 2010. Het gaat vooral om citrusvruchten, bevroren sinaasappelsap, bevroren aardbeien, olijfolie en arganolie.

Deze productiewijze begon in Marokko in de jaren negentig en is versterkt in het kader van het 'Plan Groen Marokko', met name door de organisatie van de actoren en de structurering van de onderdelen ervan. De sector wordt nu ook ondersteund door een wettelijk en regelgevend kader.

Klik hier voor meer informatie.

Publicatiedatum: