Matthieu Mandon van LatBio:

"Het aanbod in Europa wordt uitgebreid met biologische Ataulfo-mango's uit Ecuador"

Het mango-aanbod op de Centraal-Europese markt wordt de komende weken verrijkt met de eerste biologische Ataulfo-mango's uit Ecuador.

"Latbio is gespecialiseerd in de teelt en afzet van Fairtrade, biologische en biodynamische producten – met Demeter-certificering – uit Ecuador. We exporteren voornamelijk bananen, zowel het verse product als in de vorm van natuurlijke ingrediënten, maar ook bakbananen, paarse bananen en orito-bananen. En dit jaar hebben we de kans gegrepen om ons productpalet te diversifiëren met de Ataulfo-mango", legt Matthieu Mandon uit.

"Het seizoen voor dit ras begint in week 39 en eindigt in week 52. De markt voor Ataulfo-mango’s is reeds ontwikkeld in Europa, vooral in het westen. Het wordt in Nederland ontvangen en van daaruit naar Frankrijk, België, Zwitserland en Duitsland gedistribueerd. Deze mango heeft niet alleen een zeer intense smaak, hij is ook sappig en is in die landen populair dankzij zijn iets kleinere maat dan die van andere rassen. In tegenstelling tot in het zuiden van Europa, waar ze meer gewend zijn aan grotere maten, zien we dat de consument in deze landen kleiner fruit verkiest", vertelt Matthieu. 

"Geen niche binnen een niche"
"Latbio voelt zich erg betrokken bij de telers. Zowel voor bananen als nu voor mango's streven we ernaar om de volledige opbrengst van onze telers op te kopen, niet alleen een bepaald percentage op basis van de kwaliteit of het uiterlijk van het product. Een van de fundamenten van het bedrijf is het beperken van voedselverspilling", merkt hij op. "De bananen die niet geschikt zijn voor export verwerken we al tot puree die we leveren aan de babyvoedingsindustrie en het is onze bedoeling met mango deze manier van werken voort te zetten."

Latbio bestaat uit 9 partners met uitgebreide ervaring in de teelt, afzet en advies wat biologisch, Fairtrade- en Demeter-fruit betreft. Het bedrijf brengt duurzaamheid niet alleen in de praktijk met de implementatie van een biologisch teeltmodel, maar ook met aandacht voor de bescherming van de bodem en het behoud van de biodiversiteit en het milieu door de toepassing van biologische regeneratieve en biodynamische tuinbouw.

"Momenteel is er een zeer grote beweging rond conventionele regeneratieve tuinbouw, maar wij vinden dat het naast regeneratief ook biologisch moet zijn. Het idee is om geen niche binnen een niche te zijn en daarom hebben we een zusterbedrijf opgericht, YanaPacha, dat als katalysator werkt voor al die telers die al biologisch zijn en nog een stap verder willen gaan."

"Via YanaPacha begeleiden we de telers, adviseren we hen en geven we hen opleidingen om de Demeter-certificering te behalen en de gewassen op een biologisch regeneratieve manier te kunnen telen. We helpen hen bovendien met de afzet van hun productie", legt Matthieu uit. "We hebben de capaciteit om deze telers naar een hoger certificeringsniveau te brengen en om hun volledige productie af te zetten op de markt, hetzij als vers fruit, hetzij als verwerkte ingrediënten."

Voor meer informatie:
Matthieu Mandon
LatBio S.A.
Mob: +34 603458884 (Spanje)
matthieu@latbio.com.ec 
www.latbio.com.ec  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven