Yoann Morin, BioBreizh:

"BioBreizh verwacht 430 ton bio pompoenen te oogsten"

Gezien het feit dat de Franse regio Bretagne, net als andere Franse regio's niet gespaard is gebleven van de droogtr, ziet het pompoenseizoen er dit jaar niet goed en niet slecht uit. "Voorlopig zeggen de telers geen gevolgen te hebben ondervonden met betrekking tot de maat van de pompoenen. Aangezien als gevolg van het gebrek aan water en de hoge temperaturen bijna een derde van de bloesems is afgevallen, is het aantal pompoenen echter wel kleiner dan anders. Dit jaar verwachten we 430 ton pompoen te kunnen oogsten. De kwaliteit van de pompoenen belooft goed te zijn, want door de hoge zonnestand zitten de pompoenen vol suiker", vertelt communicatiemanager van het Franse BioBreizh Yoann Morin.

Dit jaar is het seizoen eerder begonnen dan gepland. "We hebben de eerste pompoenen al vóór 15 augustus aan onze klanten aan kunnen bieden. We zijn niet alleen begonnen met de kuri-pompoenen, maar ook met andere rassen als de Bleu de Hongrie-pompoenen. We beschikken over een twintigtal pompoenrassen. Op die manier kunnen we onze klanten een grote verscheidenheid aan smaken en kleuren pompoen aanbieden. Met de rassen met hardere schillen kunnen we het seizoen verlengen tot februari/maart." De eerste partijen zijn door de consumenten goed ontvangen.

In het kader van de verbetering van de kwaliteit analyseert BioBreizh vóórdat de pompoenen worden geplant de bodem altijd eerst op de aanwezigheid van moleculen van de organochloorfamilie. "Ongeveer vijftig jaar geleden leidde het gebruik van gewasbeschermings-middelen tot de aanwezigheid van deze moleculen en nog steeds zijn ze aanwezig. We weten nu dat pompoenen de capaciteit hebben om deze moleculen te absorberen. Om elk risico te vermijden, voeren we daarom vóór het zaaien van de pompoenen analyses uit om onze klanten pompoenen van optimale kwaliteit te kunnen garanderen."

Over BioBreizh
BioBreizh is een groep van 100% biologische telers die al meer dan 25 jaar bestaat. De groep bestaat uit 85 telers die allemaal dezelfde waarden delen: respect voor het milieu en de seizoensgebondenheid van pompoenen en andere groenten. De telers zijn werkzaam in Noord-Finistère, Côtes d'Armor en Ille-et-Vilaine en telen in totaal zo'n 16.500 ton groenten per jaar. Hoewel het teeltproces voornamelijk is gebaseerd op kruisbloemigen, behoren ook prei, broccoli, sjalotten en andere alliums tot de 150 soorten groenten die BioBreizh aanbiedt. BioBreizh verhandelt de producten voornamelijk via lange-afstandskanalen aan supermarkten en gespecialiseerde winkels, groothandelaren, eigenaren van verwerkingsbedrijven, thuiscateringbedrijven en die van exportbedrijven. BioBreizh heeft een jaar geleden het label 'Bio-équitable en France' ('Bio-fair trade in Frankrijk') toegekend gekregen.

Voor meer informatie:
Yoann Morin
BioBreizh
Tel.: +33 (0)2 98 63 19 03
y.morin@biobreizh.org


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven