Innovatieprijs voor antiworteldoek-nietjesmachine, Hippowiedeg op tweede plaats

Feestelijke editie van de Netwerkdag 'Techniek in bio tuinbouw'

Op dinsdag 13 september ging in Tongeren de vierde editie van de Netwerkdag en beurs 'Techniek in bio tuinbouw’ door op het biologisch tuinbouwbedrijf 'Aardevol' van Bert & Geertje Vandergeynst. Het was Bert zelf die 's middags de Innovatieprijs voor bioboeren uitgereikt kreeg door gedeputeerde Inge Moors. 's Avonds werd aansluitend het 10-jarig bestaan van CCBT vzw gevierd, in aanwezigheid van Minister Jo Brouns.Beurs- en demonstratiedag
De organisatie van de Netwerkdag is een gezamenlijk initiatief CCBT, PCG, Inagro, Proefcentrum Pamel, pcfruit, PSKW, PCS, Pibo Campus, Bioforum en Boerenbond, dit keer in samenwerking met de provincie Limburg. Alle vijf de Vlaamse provincies ondersteunen deze tweejaarlijkse Netwerkdag voor bio-boeren, die steeds in een andere provincie plaatsvindt.

Kleine en middelgrote tuinbouwbedrijven maken een groot deel uit van de Vlaamse biologische landbouw en er is nog steeds jaarlijks een belangrijke nieuwe instroom. Bij de groei naar een verdere professionalisering is er vanuit deze sector een sterke vraag naar een passende mechanisatie en accommodatie. Op de Netwerkdag werd vraag en aanbod samengebracht, en konden tuinders en toeleveranciers naar hartenlust uitwisselen.

Demonstraties van nieuwe machines voor onkruidbeheersing zijn steeds een belangrijk onderdeel van de dag. Maar ook andere thema’s, zoals irrigatie, bodembewerking, kleinschalige pluimveehouderij, tunnelteelten en bio snijbloemen kwamen deze keer aan bod via demonstraties en workshops.Innovatieprijs voor Antiworteldoek-nietjesmachine
Tijdens de middagpauze werd opnieuw de Innovatieprijs voor bioboeren uitgereikt. Deze Innovatieprijs is een wedstrijd voor landbouwers die zelf machines bouwen of technische innovaties bedenken, en past binnen het Boer Bricoleurs-netwerk waarvan CCBT ook een initiatiefnemer is. De aanwezige bezoekers mochten stemmen op hun favoriete innovatie uit de 10 inzendingen. Limburgs gedeputeerde Inge Moors mocht uiteindelijk de prijzen uitreiken.

Het was Bert Vandergeynst zelf, van het gastbedrijf Aardevol, die met de eerste prijs ging lopen. Hij maakte een antiworteldoek-nietjesmachine, een handige tool om antiworteldoek vast te zetten in de grond én de pinnen op een gemakkelijke manier terug los te trekken. Biologisch akkerbouwer Thierry Beaucarne stal de show én de tweede plaats met een treffler-wiedeg, getrokken werd door een paard; de 'Hippowiedeg'. En de derde plaats ging naar een eenvoudige maar heel handige hack van een kinderbuggy door Luc Goemaere. Deze 'flexi-buggy' wordt op de Grenshoeve gebruikt als oogstkar, maar ook om zittend en laag bij de grond te kunnen werken aan de tunnelteelten.


Deelnemers Innovatieprijs bij gedeputeerde Inge Moors

10 jaar CCBT
Aansluitend ging 's avonds de feestelijke viering door van het 10-jarig bestaan van CCBT vzw. CCBT staat voor 'Coördinatiecentrum praktijkgericht onderzoek en voorlichting voor de Biologische Teelt'. Deze vzw probeert boeren en onderzoekers zoveel mogelijk met elkaar te verbinden om innovatief en vraaggestuurd onderzoek te organiseren. Via een maandelijkse nieuwsbrief BIOpraktijk wordt op een praktijkgerichte manier gecommuniceerd over het onderzoek.
West-Vlaams gedeputeerde en tevens voorzitter van CCBT, Bart Naeyaert, verwelkomde de gasten met een terugblik op de voorbije 10 jaren. Vervolgens kreeg CCBT ook felicitaties van Vlaams Minister Jo Brouns: "We hebben in Vlaanderen alle troeven in handen om de meest duurzame voedselproductie ter wereld te realiseren; en daar is de bio-teelt een heel belangrijk onderdeel van", aldus de minister.

De dag werd afgesloten met een heerlijk bio-diner en een streepje bluegrass muziek. Over de regen hoorde je in elk geval niemand klagen.

Voor meer informatie:
Carmen Landuyt
CCBT
Karreweg 6
9770 Kruishoutem
+32 (0)9 3316085
carmen.landuyt@ccbt.be 
www.ccbt.be 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven