Veel verwerkt voedsel en enkele nieuwigheden

Een gemiste kans voor verse groenten en fruit op Sana 2022

Na vier dagen in het teken van informatiesessies, netwerken en zakendoen, eindigde op 11 september 2022 de 34e editie van Sana, de internationale beurs voor biologische en natuurlijke producten in het Italiaanse Bologna. Het aanbod van producten was heel gevarieerd. Groenten en fruit waren voornamelijk aanwezig in de vorm van verwerkte producten. Verse groenten en fruit waren er nauwelijks te vinden. Sommige nieuwigheden trokken echter veel aandacht.

Klik hier om naar de fotoreportage te gaan.


De organisatoren van de beurs waren heel tevreden met het bezoekersaantal. Er was de helft meer volk dan vorig jaar. En onder de exposanten uit de AGF-sector die werden geïnterviewd en gefotografeerd door FreshPlaza, bevestigden ook meerderen dat cijfer. Een deel gaat naar huis met een tas vol ervaringen en contacten uit Italië en het buitenland, zoals bijvoorbeeld uit Denemarken en China, blij met het internationale karakter van de beurs.

Maar elke medaille heeft twee kanten. Zo waren bepaalde exposanten een andere mening toegedaan. Sommigen hadden het over een afgeslankte beurs en hadden een grotere bezoekersstroom en een ruimere bijdrage uit het buitenland verwacht. Een paar mensen wezen erop dat de angst voor corona nog niet volledig was verdwenen en dit toch zijn invloed heeft gehad. "Maar op de een of andere manier moeten we opnieuw beginnen. We doen het door naar de beurs te komen", verklaarden ze.

Wie voor het eerst als exposant meedeed, was tevreden met het verloop van de beurs, ook al omdat ze konden vergelijken met voorgaande edities. Met betrekking tot de schaarse aanwezigheid van verse groenten en fruit betreurde een exposant dat de kans niet werd benut om de verse biologische producten in de kijker te zetten.

Klik hier om naar de fotoreportage te gaan.


Alle exposanten waren het erover eens dat er in de eerste twee beursdagen een duidelijke oriëntatie op B2B was. Het weekend was, in navolging van eerdere edities, meer gewijd aan de consument en gezinnen met kinderen. Op zaterdag en zondag veranderde de beurs in een markt waar je de uitgestalde producten kon kopen. 

Op basis van wat er op de beurs werd verteld, tekenen we hier enkele interessante trends op. De Verenigde Staten, Zwitserland en Argentinië zijn op zoek naar hoogwaardige verwerkte producten, in grote verpakkingen, voor de horeca. Er is een toenemende tendens om tradities te koppelen aan productprocesinnovaties. Zuid-Afrika zoekt naar biologische Italiaanse paddenstoelen vanwege hun gezondheidsbevorderende eigenschappen. Maar opgelet, ze worden niet gebruikt als voedsel, maar in de cosmetica!

In afwachting van de 35e editie van Sana in BolognaFiere van 7 tot 10 september 2023, is de volgende afspraak de Europese Biologische Dag op 23 september. FederBio plant er een reeks evenementen als onderdeel van het project "Being Organic in EU". 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven