Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Hier kan je snel je vertrouwde producten van natuurinclusieve boeren in de stad kopen"

App opent deuren van onbemande boerderijwinkel in hartje Leiden

Tholen - Oogst is een onbemande pop-up boerderijwinkel in Leiden. In de winkel aan de Maresingel worden groenten, fruit, zuivel, vlees en eieren van natuurinclusieve boeren uit de buurt aangeboden. Met de app krijgen klanten toegang tot de winkel en hiermee kunnen ze ook afrekenen. Het concept werkt twee kanten op: de klant weet wat hij/zij eet en tegelijkertijd krijgen de boeren een betere prijs voor hun product. "Klanten reageren heel positief. Ze begrijpen dat dit de manier is om direct van de boer te kopen en daarmee het platteland te ondersteunen", vertelt mede-initiatiefnemer Joost van Schie, die zelf een bio-kaasboerderij heeft. 

De twee initiatiefnemers van Oogst: Fennie Lansbergen en Joost van Schie

Meerdere deelnemende boeren hebben ook zelf een boerderijwinkel, maar zien Oogst volgens Joost als een verlengstuk daarvan in de stad. "Het zit elkaar ook echt niet in de weg. Het is eerder andersom: mensen die in de winkel zijn geweest zijn sneller geneigd om ook eens naar de boerderij te gaan. Tot nu toe hebben we ervaren dat het elkaar echt aanvult, omdat het om een heel andere beleving gaat. Wanneer je de boerderijwinkel bezoekt kan je ook meteen bij de dieren kijken. En zit je eens in tijdnood, dan kan je snel je vertrouwde producten van de boer in de stad kopen."

Hij geeft aan dat het winkelen zelf de mensen goed afgaat. "Het is natuurlijk spannend als je in een winkel zonder kassa komt. Met de app kan je de deur openmaken en het is het kassasysteem. Je voert zelf de producten in, betaalt en je bon staat in de app. Het aantal bezoekers loopt voor op onze verwachting. Het gaat echt als een lopend vuurtje in Leiden. We zijn al met al goed op weg en voeren nog continu verbeteringen door. Zo zijn we in het winkelpand zelf begonnen met een minimale inrichting. Al snel ontstond de behoefte om de schapruimte uit te breiden en binnenkort komt er een extra koeling bij. En we willen stap voor stap de communicatie in de winkel verbeteren. Zo hangen er nu mooie foto's van de boeren en het landschap rondom Leiden in de winkel en we werken aan schapkaarten."

Deelnemende boeren
In Leiden werkt Oogst nu samen met zo'n 20 veehouders, telers en stadse makers. "Zij zijn allemaal enthousiast om mee te doen." Joost vertelt dat 90% van de deelnemende boeren in en rond Leiden bio-gecertificeerd beschikt over een bio-certificaat. "Degenen die niet gecertificeerd zijn kennen we wel en daardoor weten we dat ze zonder kunstmest en chemische gewasbeschermingsmiddelen werken.” Er zitten heel veelzijdige bedrijven rondom Leiden, waardoor Oogst een vrij divers aanbod heeft. Er liggen zelfs vegan kaasproducten in de koeling. Joost is 2 à 2,5 dag per week met Oogst bezig, naast zijn werkzaamheden op de boerderij. "We hebben nu gelukkig ook de eerste vrijwilligers aan boord die het hartstikke leuk vinden om bij Oogst betrokken te zijn en verandering in het voedselsysteem te helpen realiseren."

Links Joost op zijn eigen boerderij. Rechts versgeleverde paksoi. 

In de winkel liggen overigens niet alleen de versproducten rechtstreeks van de boer, ze vullen het aanbod aan vanuit een bio-groothandel. "De versproducten zijn de basis van ons assortiment. Daar komen mensen voor naar Oogst. We hebben ook andere producten, waardoor we voor het ontbijt, lunch, avondeten, tussendoortjes en een borrelmoment eigenlijk altijd iets te bieden hebben. Men kan altijd bij ons terecht om de dag door te komen. In de praktijk zien we dat een deel echt goed boodschappen komt doen bij ons en de andere helft komt echt voor de lokale versproducten om de boeren te ondersteunen."

Twee pilot-winkels
Om het concept goed te kunnen testen wil Oogst dit jaar nog een tweede pilot winkel openen om te kijken of het zowel in een stad als dorp werkt. "Voor een Oogst-winkel heb je niet veel nodig: een ondernemer die het runt, een locatie, een aantal natuurinclusieve boeren in de buurt. De financiering voor de inrichting van een winkel hebben wij. Een winkel is op twee manieren te realiseren. Met een cabin of in een bestaand pand, zoals we nu hebben gedaan. Parallel aan de huidige pilot zijn we ook zeker aan het inventariseren waar we nog meer Oogst-winkels kunnen starten."

Voor meer informatie:
Joost van Schie
Oogst
Maresingel 7
2316 HA Leiden
+31 (0)6 13386755
joost@oogst.shop 
www.oogst.shop