Organic Cotton Accelerator in verklaring: "De boeren daar kunnen alle hulp gebruiken die ze kunnen krijgen"

Veel schade voor Pakistaanse bio-katoenboeren na overstromingen

Naast het verlies van levens, huizen en middelen van bestaan als gevolg van de overstromingen in Pakistan, heeft de ongekende moessonregens ook schade toegebracht aan de gewassen op meer dan 1 miljoen hectare land, waaronder de provincie Balochistan, waar 13.000 biologische en in omschakeling zijnde katoenboerderijen zijn gevestigd.

Deze gewassen - die zo waardevol zijn voor de plaatselijke gemeenschappen - staan nu onder water, wat naast de algemene nationale ramp ook een enorme tegenslag betekent voor het werk van de Organic Cotton Accelerator (OCA) in Pakistan, die dit jaar zijn landbouwprogramma wilde aanpassen aan specifieke regionale behoeften om de basis te leggen voor groei op het gebied van biologische landbouw en katoenhandel.

De OCA roept dan ook op om gul te doneren aan het WWF Pakistan om gerichte steun te verlenen aan dit verarmde landelijke katoengebied. "De boeren daar kunnen alle hulp gebruiken die ze kunnen krijgen, dus we moedigen onze gemeenschap aan om ook voor dit doel te doneren", aldus de OCA in een verklaring.

Het WWF Pakistan heeft twee rekeningen geopend voor donaties (één in USD en één in PKR), zoals te zien is in dit kader:

Het Better Cotton Initiative (BCI) meldt ook dat de katoenboeren in zijn programma zwaar getroffen zijn en verwacht dat de aanvoer van katoenvezels eronder zal lijden - hoewel nog onduidelijk is in welke mate. "Meer dan 330 Better Cotton-veldmedewerkers melden schade aan hun huizen of verlies van gewassen en vee en onze partners blijven proberen ons netwerk te bereiken om ervoor te zorgen dat iedereen veilig is", aldus het initiatief in een verklaring.

Pakistan was één van de eerste regio's waar BCI-katoen werd verbouwd nadat het met aanzienlijke steun van IKEA in het land was gelanceerd.

In een interview met de nationale krant Dawn verklaarde Dr. Yusuf Zafar, voormalig voorzitter van de Pakistan Agricultural Research Council (PARC), dat uit ramingen van de industrie blijkt dat de recente schade, "inclusief de verliezen van de biologische katoenoogst van Balochistan, erop wijst dat ongeveer 6 à 7 miljoen balen zullen moeten worden ingevoerd (in totaal)", zei hij.

Vorig jaar heeft de OCA samengewerkt met de in Islamabad gevestigde landbouwspecialistenorganisatie CABI (Centre for Agriculture and Bioscience International) om inzicht te krijgen in de uitdagingen en mogelijkheden van de nationale biologische telers in de nieuwe en bestaande katoenteeltgebieden.

Naar aanleiding van de publicatie van een nieuw OCA-rapport eerder dit jaar verklaarde de organisatie dat er een enorm potentieel is voor de biologische katoensector in Pakistan, waar zij "veel positieve energie en steun" heeft gezien van de belangrijkste industriële partners in het land.

Vóór de overstromingen was de OCA druk bezig met het opbouwen van partnerschappen met organisaties ter plaatse in Pakistan om de binnenlandse biologische katoenproductie te laten groeien en te investeren in de randvoorwaarden die nodig zijn voor een gezonde en bloeiende biologische sector.

De OCA concludeert dat veel van haar supporters zullen kunnen helpen bij de aan de gang zijnde hulpverlening na de ramp en zegt dat het WWF Pakistan een aanzienlijk steunmiddel kan bieden aan de getroffenen in de katoenteeltgebieden van Balochistan.

Bron: Eco Textile


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven