Ondanks wereldwijde uitdagingen gaat het de Mexicaanse avocado voor de wind

De wereldwijde vraag naar avocado's blijft iets lager dan het aanbod als gevolg van inflatie, wijzigingen in de wisselkoersen, teeltaanwas in nieuwe regio's, hoge verzendkosten en vertragingen in de aankomsten. "Ondanks deze wereldwijde uitdagingen gaat het de Mexicaanse teelt voor de wind", zegt Francisco Murguía, directeur van de Mexicaanse biologische avocadoteler en -exporteur Frutos Guadalajara.


Francisco Murguía, directeur van Frutos Guadalajara in de biologische avocadoboomgaarden van het bedrijf 

Hoewel de kosten van meststoffen over de hele wereld zijn gestegen, heeft dit volgens Murguía geen invloed op Frutos Guadalajara. "Als biologische telers hebben we die grondstof niet nodig." Hij zegt dat de Mexicaanse avocadosector, 's werelds grootste teler en exporteur, ondanks de sterke kostenstijgingen nog steeds zeer winstgevend is.

"De gestegen kosten voor meststoffen raken ons niet, omdat onze teelt biologisch is. Maar ook de conventionele telers behalen nog mooie winsten. Toch is de vraag naar avocado's door de inflatie gedaald en ook de wisselkoersen helpen ons eigenlijk niet. De prijzen blijven overigens nog steeds laag als gevolg van de wereldwijde crisis en de uitbreiding van het areaal in nieuwe teeltgebieden, voornamelijk in Afrika en Zuid-Amerika", zegt Murguía.

"Het probleem met de logistiek zit hem niet alleen in de kostenstijging, de vertragingen geven ook kopzorgen. Vandaag nog zagen we ons voor het voldongen feit gesteld dat een geboekte zending van een container uiteindelijk in een andere haven van bestemming aan land zal gaan. Het is moeilijk om onder deze omstandigheden de logistiek te beheren, maar we hebben geen keus. We moeten doorgaan en de beste opties voor onze klanten vinden. Met onze klanten bespreken we de mogelijkheid om op contractbasis met vaste prijzen te werken, die de totale kosten dekken plus voorzien in een redelijke winstmarge. We zijn ondernemers in de agribusiness, geen speculanten", legt Murguía uit.

"Onze percelen zijn allemaal biologisch, het conventionele fruit dat we exporteren is afkomstig van andere telers. We zijn ervan overtuigd dat bio de toekomst is, dat we dezelfde volumes kunnen halen als conventioneel. De sleutel in het gewasbeheer is problemen te voorkomen in plaats van erop te reageren. We bieden bijna jaarrond Hass- en Mendez-avocado’s uit drie Mexicaanse staten: Nayarit, Jalisco en Michoacan. We richten ons momenteel op de Europese markt, maar we willen ook de Canadese, Japanse en Midden-Oosterse markten ontwikkelen. Dit seizoen mikken we op een export van 40-50 containers biologische en 150 containers conventionele avocado's. We verpakken in generieke merkloze plastic dozen van 10 kg", zegt Murguía.Deze talloze uitdagingen zullen Frutos Guadalajara er niet van weerhouden om uit te breiden en hun groeiambities in meer markten waar te maken. "We oogsten en verpakken fruit van ongeveer 1.000 hectare boomgaarden van andere telers. En in Nayarit leggen we nu nog eens 100 hectare volledig biologische teelt aan", besluit Murguía. 

Voor meer informatie:
Francisco Murguía
Frutos Guadalajara
Tel: +52 33 3817 6653 (Mexico)
francisco.murguia@frutosguadalajara.com.mx 
www.frutosguadalajara.com.mx 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven