Startbijeenkomsten De Veenbeweiders: 23 september

Drie bio-boeren starten als demonstratiebedrijf voor toekomstgerichte veehouderij

In een nieuw project, genaamd De Veenbeweiders, starten drie biologische boeren met ondersteuning van Stichting Wij.land als demonstratiebedrijf voor andere boeren die hun bedrijf willen verduurzamen. De boeren zullen hun kennis en ervaring delen, bijvoorbeeld door workshops te geven aan andere agrarische ondernemers. De veehouders Monique van der Laan, Boy Griffioen en Joost van Schie boeren allen op veen, ieder in een andere provincie (Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht).

Moeilijke beslissingen
De drie boerderijen zijn al 10 tot 20 jaar in transitie naar een toekomstgericht bedrijf, wat niet altijd makkelijk is. De boeren vertellen: "Nog steeds maken we regelmatig lastige beslissingen. Er zitten vele jaren op van experimenteren, en proberen wat goed werkt. Nu kunnen we met trots zeggen, en met (wetenschappelijke) data onderbouwen, dat onze bedrijfsvoeringen duurzamer en winstgevender zijn dan jaren geleden."

Verdienmodel
"Met ons programma rondom duurzaam verdienen en duurzaam boeren stimuleren wij agrarisch ondernemerschap om uitdagingen in het polderlandschap op te lossen. Wij richten ons op boeren die, vanuit welke uitgangssituatie dan ook, natuurinclusiever willen werken. In onze ogen begint dat met een sterk verdienmodel, waardoor verduurzamen haalbaar wordt", aldus de drie initiatiefnemers.

Monique van der Laan met dochter Mijke

Samen leren
"Ons programma is relevant voor veenweideboeren én voor boeren uit andere delen van het land. Voor melkveehouders, maar eigenlijk voor iedere boer die op zoek is naar verduurzaming aan de hand van een beter verdienmodel. De belangrijkste randvoorwaarde is dat een deelnemer er voor open staat om leren. We realiseren dat verandering lastig is en houden er bij onze activiteiten rekening mee dat iedere boer daar eigen opvattingen over kan hebben."

Drie jaar samen leren
Op 23 september zijn de startbijeenkomsten op alle drie de bedrijven, waarna ze zich voor drie jaar blijven inzetten om anderen te laten zien hoe ze de omslag naar een duurzame bedrijfsvoering hebben gemaakt. Deze evenementen zijn voor alle agrarisch ondernemers die het bedrijf willen ontwikkelen op thema's rondom duurzaam boeren én duurzaam verdienen.

Joost van Schie

Startbijeenkomsten:
Elk van de boerderijen heeft een eigen context en specialisme. Op 23 september zijn er daarom simultaan op elk bedrijf bijeenkomsten. Aanmelden voor de evenementen kan via deze pagina

  • Boerderij De Eenzaamheid (Warmond, ZH) opent met een middag over natuurinclusief ondernemen door de bril van een econoom. Boer Joost van Schie heeft na 15 jaar in het Amsterdamse studenten- en bedrijfsleven tóch besloten het familiebedrijf voort te zetten. Vanuit zijn ervaring als econoom weet hij als geen ander ondernemerschap te combineren met een duurzame bedrijfsvoering.
  • Boerderij De Beekhoeve (Kamerik, Utrecht) zet nieuw perspectief voor onafhankelijk boeren centraal. Monique van der Laan wil andere boeren helpen weer de baas te worden op het eigen bedrijf.
  • Boerderij De Groene Griffioen (Weesp, NH) kijkt op de startbijeenkomst vooral naar verdienmodellen van multifunctionele landbouw. Boy Griffioen laat zien dat er verschillende manieren zijn van het vermarkten van je product en het vertellen van je verhaal.

Boy Griffioen

"Wij willen met onze kennis en ervaring collega-boeren ondersteunen en inspireren. En ook wij zijn nog lang niet uitgeleerd."

Over Wij.land
Stichting Wij.land werkt samen met boeren aan de omslag naar een landbouw met een goed financieel perspectief en een positieve invloed op mens & natuur; de stichting neemt drempels weg die deze omslag in de weg staan en begint bij de bodem als basis voor een duurzame toekomst.

Klik hier voor meer informatie en aanmelden. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.