Tholen - De nieuwe biologische consumptieaardappel Cammeo van de Nederlandse aardappelteler Geersing was dit jaar één van de blikvangers op de 'Weuthen Kartoffeltag'. Met deze en andere zeer resistente en visueel opvallende nieuwe registraties is het de aardappelteler gelukt om de Duitse markt te ontsluiten. Directeur Jan-Eric Geersing sprak met ons over het geherstructureerde rassenassortiment en de ontwikkelingen op de langere termijn in de aardappelteelt.
Het rassenassortiment van Geersing heeft in de afgelopen jaren omvangrijke veranderingen ondergaan. Van een sterke focus op lichtgekleurde Britse aardappelrassen werd het accent geleidelijk verlegd naar gele vastkokende en niet in de laatste plaats phytophthora-resistente aardappelen voor de Duitse markt. Jan-Eric: "Bij de vroege, grove rassen deden we het weliswaar goed met Camillo, maar in het latere assortiment zijn er echter altijd aardappelen met geel vruchtvlees nodig om in Duitsland voet aan de grond te krijgen. Inmiddels staat het relatief nieuwe ras Peter Pan exclusief bij Weuthen genoteerd en ook de Franse Tentation wint terrein. Het nieuwste gele aardappelras hebben we voor het eerst op de 'Weuthen Kartoffeltag' gepresenteerd."
Jan-Eric Geersing (helemaal rechts) en zijn team op de 'Weuthen Kartoffeltag' van dit jaar in Schwalmtal.
Moderne rassen met hoge resistentie tegen phytophthora
Momenteel staat vooral de biologische consumptieaardappel Cammeo in de belangstelling. "Als consumptieaardappel zal het ras vanwege de lichtgele kleur vermoedelijk wat minder in trek zijn in Duitsland. De Cammeo is echter ook uitstekend geschikt voor friet en wij zien in dit segment ook in Duitsland interessante afzetmogelijkheden. Wat dit ras zo bijzonder maakt zijn met name de visuele kenmerken met een gladde schil en de uitstekende resistentie tegen phytophthora. Momenteel hoort de Cammeo zelfs tot de vijf rassen met de hoogste resistentie", schetst Jan-Eric.
Door de vroege start van de oogst en de lage aantasting door phytophthora zal de biologische oogst dit jaar bijzonder groot uitvallen volgens Jan-Eric. Met de hoge noteringen in de conventionele aardappelsector zal het prijsverschil dan ook minimaal zijn. Ondanks duurzaamheidsoverwegingen is de aardappelmarkt en daarmee ook de teelt nog steeds verkoopgedreven. "Dat betekent echter niet dat de phytophthora-resistente rassen de trend niet hebben gekeerd. In tegendeel: juist in de biologische sector zijn de risico's bij de teelt aanzienlijk gedaald en dat heeft er ook toe geleid dat de beste rassen tot wel zes weken langer geteeld kunnen worden, ook in jaren die gekenmerkt worden door phytophthora."
Al met al verwacht Jan-Eric geen grote opleving van de biologische sector: "Desalniettemin verwacht ik dat ook de conventionele sector steeds meer naar regeneratieve teelt zal neigen, wat weer een positief effect zal hebben op de milieu-impact van de aardappelteelt. Naar mijn idee zou deze structurele verandering ook de enige toekomstbestendige weg zijn voor de aardappelsector, en dit is ook de reden waarom wij ons duidelijk toeleggen op het telen van rassen die resistent zijn tegen phytophthora. Wat ook voor deze teeltstrategie spreekt, is dat de rassen eveneens goed groeien in droge, warme landen. Om de toegevoegde waarde van deze rassen over te brengen hebben we het label #growingstrong in het leven geroepen."
Economie en ecologie gaan hand in hand
De ingeslagen weg zal ook in de komende jaren een fundamenteel bestanddeel van de firma Geersing zijn. "Hoewel duurzaamheid steeds belangrijker wordt in de aardappelsector, is de winstgevendheid nog steeds uiterst belangrijk. Ook in dit opzicht zien wij onszelf goed uitgerust voor de toekomst. Qua opbrengst en formaat kunnen onze consumptieaardappelen zich meten aan concurrerende, ziektegevoelige rassen. De hoge resistentie tegen phytophthora biedt de telers extra voordelen. Bij de industriële rassen moet er nog een inhaalslag worden gemaakt, hoewel we qua bakkleur al interessante kandidaten in de pijplijn hebben. Ook wij telers moeten in de komende jaren op een of andere manier de klimatologische omstandigheden het hoofd bieden, en door ons in een vroeg stadium vast te leggen op zeer resistente rassen zijn we ook in dat opzicht al een eind op weg", concludeert Jan-Eric.
Voor meer informatie:
Jan-Eric Geersing
Geersing Potato Specialist B.V.
Banterweg 10
8302 AC Emmeloord
+31 (0)6 10537192
[email protected]
www.geersingpotatospecialist.com