Tholen - De pluk van het biologische hardfruit is bij Elshof Organic Fruit in volle gang. Volgens Robert Elshof zijn de omstandigheden dit jaar erg goed. "Gelukkig hebben de meeste telers kunnen beregenen. We hebben een hele mooie zomer gehad en dat leidt tot een uitzonderlijke kwaliteit en smaak van het fruit."
De opbrengsten noemt Robert gewoon goed. "Je hebt weleens jaren dat je uiteindelijk meer plukt dan vooraf geschat, dat zit er dit jaar niet in, ik verwacht dat we precies de prognose halen. Vorig jaar was met name slecht voor de peren. Doordat het zo nat en donker was, bleek het een grote uitdaging om het fruit tot het einde van het seizoen goed te houden. Normaal is jaarrond bewaren technisch goed mogelijk bij appels, maar dat was afgelopen seizoen een grote uitdaging. Het bio-fruit lijdt namelijk nog meer onder slechte omstandigheden dan het conventionele fruit. Het staartje van afgelopen seizoen was dan ook niet makkelijk. We hadden te maken met kwaliteitsproblemen na een nat seizoen en dan zie je dat de consumptie toch lager ligt. Bovendien was er redelijk veel overzees fruit op de markt."
"Maar voor dit seizoen zie ik de vooruitzichten zonnig in. We zijn blij met een goede oogst, want dan kunnen we afspraken maken en nakomen met onze afnemers. Tegelijkertijd zijn er nog de nodige onzekerheden. We zien allemaal dat de supermarktomzetten zijn gedaald na de torenhoge corona-omzet. Daarnaast zie je door de inflatie de duurdere groenten en fruit, waar ook het biologisch segment onder valt, wat meer onder druk komen te staan. Gelukkig zien wij de vraag van onze retailklanten door heel Europa toenemen. De binnenlandse afzet wordt voor ons steeds belangrijker dankzij onze samenwerking met Vogelaar Vredehof en Albert Heijn, maar ook Scandinaviƫ en Duitsland worden een steeds prominentere afzetmarkt. We zijn in de gelukkige omstandigheid dat we veel klanten hebben die loyaal zijn van het begin tot het einde van het seizoen. Daarnaast hebben we sinds jaar en dag een vaste lijn naar het Verenigd Koninkrijk waar mooie volumes heengaan. En als later in het seizoen de Franse markt leeg is, verwachten we daar ook de nodige volumes bio-fruit heen te sturen."
Ook dit jaar is de aanplant bij Elshof Organic Fruit licht gegroeid. "Wel zien we dit jaar relatief weinig nieuwe telers die omschakelen. Een jaar als vorig jaar met de nodige uitdagingen qua ziektedruk zal menig conventionele teler daarvan weerhouden", verwacht Robert. "Maar de aanplant moet ook niet te hard groeien. Een gestage groei is prima, een exceptionele groei werkt alleen maar marktverstorend. Belangrijk is dat er een goede ketensamenwerking is. Produceren zonder klanten leidt op een gegeven moment altijd tot problemen. Eigenlijk moet je voorafgaand in je boomgaard al weten naar welke klanten het fruit heen kan. Nu kan de Nederlandse bio-teelt nog wel wat uitbreiding gebruiken. Vorig jaar hadden we te weinig bio-peren om al onze klanten blij te maken en je ziet dat in landen waar de biologische aanplant groeit, de verkoop vaak ook harder stijgt. Maar je weet niet wat de recessie gaat betekenen voor de sector. Bio valt toch in het duurdere segment. Appelen hebben in het schap vaak nog een prominentere rol dan peren, maar de verkoop van appelen is wel meer een binnenlandse aangelegenheid. Peren zijn meer een Europees product."
En dan hebben de zogeheten omschakelaars nog te maken met het zogeheten omschakelfruit, vanwege de benodigde transitie. Hoewel er partijen in de keten zijn die hier een apart segment van willen maken, behoort Robert niet tot deze groep. "Als je gelooft in de biologische filosofie, moet je in mijn optiek ook voor 100% bio zijn. Uiteraard proberen we binnen onze groep wel een goede afzet te vinden voor het omschakelfruit - en daar slagen we binnen onze groep ook best goed in - maar het moet in onze ogen geen goedkope bio-variant worden. Ik zie zo'n omschakelperiode veel meer als een investering voor een gezond perspectief - zoals je die ook doet met een nieuw ras - waarbij het rendement later komt. Daar moet je niet al te veel aandacht aan schenken voor de omschakelperiode. Die focus op de lange termijn is veel duurzamer. Als je biologisch gaat telen voor de korte winst, dan heb je in mijn ogen niets te zoeken in de bio-branche."
Bij het biologische rassenpakket zijn de Conference en Elstar nog altijd de hardlopers voor respectievelijk de peren en de appelen. "Dat zie ik ook niet zomaar veranderen. Dit zijn geliefde rassen die hun diensten jarenlang bewezen hebben. Bovendien gaat de fruitaanplant lang mee, dus heeft een nieuw ras niet zomaar een groot aandeel op de markt. Met name binnen de appelen zijn we ons wel goed aan het oriƫnteren op de nieuwe rassen. Maar elk ras heeft weer zijn eigen problemen en dat wordt in zo'n lastig jaar als afgelopen jaar nog eens extra goed zichtbaar. Voor ons is Elstar dan ook verreweg het belangrijkste ras, maar dit ras is niet onbeperkt leverbaar en daarom zijn we altijd op zoek naar de ultieme appel voor de tweede helft van het bio-seizoen. Met ons eigen concept BelleBio hebben we hier een mooi nieuw ras. We moeten nog altijd veel van het ras leren, maar de vooruitzichten zijn goed en het volume neemt jaarlijks toe. We zijn druk in gesprek met onze afzetpartners om hiermee aanvullend jaarrond goede appelen te kunnen leveren, zodat we de concurrentie aan kunnen met de overzeese import."
Voor meer informatie:
Robert Elshof
Elshof Organic Fruit
8251 RX Dronten
+31 (0)321 312719
[email protected]
www.elshoforganicfruit.com