Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bio-pluimveehouder Carly de Bresser:

"Het is mooi om te zien hoe een kuiken uitgroeit tot leghen"

De familie de Bresser gaan met hun pluimveehouderij over op opfok. Vanwege de regelgeving moesten de stallen aangepast worden: de stikstofregels in Noord-Brabant en de aangepaste Europese bio-wetgeving. De familie laat graag zien wat er nodig is voor de opfok van 41.000 leghennen. Carly legt uit: "Vanwege mijn ervaring bij mijn huidige werkgever Verbeek heb ik een voorkeur voor opfok, in de markt is er ook vraag naar goede biologische opfokkers. Maar ik vind het zelf ook mooi om te zien hoe een kuiken uitgroeit tot leghen, het is een mooie uitdaging hoe we daar het beste van kunnen maken."

Carly, Jeroen, Cor en Diny de Bresser

Hoe lang bestaat deze boerderij al?
Cor legt uit: "Mijn ouders zijn net na de Tweede Wereldoorlog op 10 hectare grond begonnen met een gemengd bedrijf: een stuk of 10 koeien, een stuk of 30 varkens en een paar honderd legkippen. Toen de melktank kwam halverwege de jaren '60 is het aantal koeien uitgebreid en zijn de varkens verdwenen. In 1975 is de kippenstal verbouwd en het aantal dieren uitgebreid naar 9.000 kooikippen."

"Ik ben zelf in 1980 van school gekomen, na een paar jaar oproepkracht te zijn geweest voor andere bedrijven ben ik in 1984 thuis in de maatschap gekomen. Diny en ik zijn in 1985 getrouwd, in 1990 is zij ook in de maatschap gekomen toen we het bedrijf overnamen van mijn ouders."

En wanneer werd Carly erbij betrokken?
"Ik ben geboren in 1991, als eerste van vijf kinderen. Ik ben afgestudeerd op de HAS en ben in 2014 bij Verbeek begonnen in de buitendienst. Indien nodig sprong ik bij op de boerderij. Mijn ouders deden het werk verder samen."

"Rond 2004 is de kooistal gesloopt vanwege aangescherpte regels en is een nieuwe stal gebouwd voor 6.000 biologische leghennen. Het houden van biologische kippen beviel goed, dus hebben we de koeien en het melkquotum verkocht en nog een stal bijgebouwd in 2008 voor 9.000 bio leghennen. In totaal dus 15.000. We hebben nog wel een stal voor de opfok van jongvee erbij."

"We gaan nu naar ruim 41.000 opfokhennen, dit is op basis van de nieuwste regelgeving. Na de eerste adviesgesprekken in 2018 met met Gieljan van Iersel, adviseur bij Exlan, is er gekozen voor omschakelen naar biologische opfoklegkippen", aldus Carly.

Vergunningsaanvraag door Exlan
In 2018 benaderde de familie De Bresser Exlan. Er zijn toen gestart met een 'Quickscan Brabant' om de gevolgen van Brabants ammoniakeisen (transitie) in beeld te brengen en een plan te maken. Daarna is ook gekozen voor het omschakelen naar biologische opfoklegkippen. Deze worden in de bestaande stallen in een nieuwe volièresysteem gehouden.

Daarna werd samen met Exlan het plan verder uitgewerkt en de vergunningsaanvraag door Exlan verzorgt. De familie heeft in eigen beheer de uitvoering en verbouwing gerealiseerd. 

Voor meer informatie:
Exlan Advies (Agrifirm)
088 4882929
exlanadvies@agrifirm.com 
www.agrifirm.nl 

Publicatiedatum: