Robert van Melle, Eosta:

"Afzet bio-sinaasappelen verloopt ondanks grotere aanvoer prima; tekorten bio-citroenen leiden niet tot hogere prijzen"

Tholen - De overzeese markt voor biologisch citrus vertoont dit jaar een wat tegenstrijdig beeld. Zo is er ten opzichte van vorig jaar een groter tekort aan bio-citroenen, maar liggen de prijzen lager, terwijl de afzet van biologische sinaasappelen en mandarijnen ondanks een grotere aanvoer vlot verloopt. Product manager Robert van Melle van Eosta geeft een update.

"De aanvoer van biologische citroenen ligt dit jaar significant lager. Dit is vooral het gevolg van de tegenvallende opbrengsten in Zuid-Afrika en Chili", aldus Robert. "Helaas kunnen we deze tekorten momenteel niet vertalen in hogere verkoopprijzen. Ondanks de aanzienlijk hogere kosten in de keten worden we min of meer gedwongen om lagere prijzen te accepteren. Het prijsniveau ligt op zijn piek rond de 2,40/2,50 euro, dat was vorig jaar een stuk hoger. Mogelijk zitten de conventionele citroenen in de weg."

De aanvoer van de biologische sinaasappelen verloopt erg goed. Er is veel fruit beschikbaar. De telers in Orange River gaan nog een paar weken langer door en ook de Oostkaap heeft meer bio-sinaasappelen dan vorig jaar beschikbaar. Al met al is het een heel gunstig jaar voor biologische sinaasappelen. Prijzen blijven ook redelijk op niveau", aldus Robert. "Grapefruit is voor ons maar een kleine productgroep. Daarvan hebben we de afgelopen weken geen oogst binnen gehad, maar krijgen we volgende week weer een aankomst. Die markt heeft de afgelopen weken wel een dipje gehad. Ook de markt voor bio-mandarijnen is goed verlopen met meer dan genoeg volumes."

Op logistiek gebied is het goed nieuws volgens de importeur dat er veel minder vertragingen zijn dan vorig jaar. "Dat geldt niet alleen voor Zuid-Afrika maar voor alle origines. Ook de logistieke kosten liggen gelukkig wat lager dan afgelopen jaar. Die daling gaat nog niet hard, maar de grootste gekte is er wel een beetje vanaf. Voor de markt de komende weken zal het vooral belangrijk zijn wat Spanje gaat doen. Traditiegetrouw start Spanje rond week 40 met bio-citroenen. Vorig jaar was er een grote overlap als gevolg van veel vertragingen en late volumes uit Chili waardoor veel laat fruit 'verzoop' in de Europese markt. Dit jaar zal er eerder een klein gat tussen overzeese en Europese seizoen ontstaan. Ook voor sinaasappelen zal bepalend zijn wanneer Spanje van start gaat met de grotere volumes."

Voor meer informatie:
Eosta 
IJsermanweg 15
2742KH Waddinxveen 
Tel. +31 (0)180 63 55 58
robert.vanmelle@eosta.com 
www.eosta.com 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven