Raymond van Ojen van Xenia Europa:

"Kleinere oogst biologische Xenia-peren, er is zeker een groeiende markt voor"

Tholen - Traditiegetrouw gaat in de tweede week van september de oogst van de Xenia-peren weer van start. Ook dit jaar is er in Nederland een areaal van 25 hectare van het clubras bijgeplant. "We streven ernaar om jaarlijks het aanbod Nederlandse Xenia-peren met 1,5 miljoen kilo uit te breiden. We zijn in de gelukkige omstandigheid dat er een wachtlijst is van telers die graag Xenia willen aanplanten, uitbreiding vindt op dit moment veelal plaats bij de bestaande Xenia- telers. In totaal verwachten we dit jaar een oogst van 12 miljoen kilo, dat zal een fractie meer zijn dan in 2021", vertelt Raymond van Ojen van Xenia Europa, die het nodige perspectief ziet voor het nieuwe seizoen.

Hoge kwaliteit verwacht
"De zetting van de Xenia-peren is goed verlopen. We verwachten ongeveer een 95% oogst met een aandeel van zo’n 90% in de 70+-sortering. Dat lijkt verkooptechnisch gunstig, want door het warme weer in Europa zal de druk vooral bij de kleine maten liggen", verwacht Raymond.  Ook de schilkwaliteit is volgens hem dit jaar goed. "Vorig jaar hadden we door het koude voorjaar meer gebronsde peren. Daar hebben we dit jaar geen last van. Met een brix van 12/13 is het suikergehalte bovendien op een goed niveau. De peren hebben geen watertekort gehad en zijn met dank aan de fertigatie goed doorgegroeid."

De seizoensprijzen waarmee Xenia werkt zijn alweer afgegeven. "Door de hogere energieprijzen hebben we een lichte prijsstijging doorberekend", vertelt de verkoper. "Ook dit jaar zal Duitsland weer onze hoofdmarkt zijn, maar de afgelopen jaren hebben we een mooie afzetmarkt gecreëerd in Italië en Frankrijk. We zijn erg tevreden hoe deze markten zich tot onze grootste stijgers hebben ontwikkeld. Dit jaar staan we ook weer met een stand op de Fruit Attraction om de Xenia-peer onder de aandacht te brengen bij de Zuid-Europese landen. Gezien de warmte in onder meer Spanje, verwacht ik daar ook de nodige vraag naar met name grove peren."

Biologische Xenia en Conference
De oogst van de biologische Xenia-peren is dit jaar kleiner ten opzichte van vorig jaar. "Toen hadden we 800 ton biologische Xenia-peren, dat zal dit jaar zo’n 500 ton zijn. Dat is jammer, want er is zeker een groeiende markt voor biologische Xenia-peren", constateert Raymond. "Gelukkig hebben we sinds afgelopen jaar ook biologische Conference-peren tot onze beschikking. Die afzet is deze week al gestart. Omdat de verkoop van de Xenia-peren half oktober rustig aan begint, hebben we hiermee in het (voor)seizoen een mooie aanvulling om aan de vraag van onze klanten te voldoen!"

Voor meer informatie:
Raymond van Ojen
Xenia Europa bv
Kantsingel 16
5349 AJ Oss
+31 (0)6 23 177 152
raymond@xenia-eu.eu     
www.xeniapeer.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven