Op Odin boerderij De Beersche Hoeve

Verfkleur indigo-blauw geoogst voor kunstenares Claudy Jongstra

Verfkleuren hoeven niet uit een fabriek te komen. Op Odin boerderij De Beersche Hoeve groeit het gewoon op het land. Net zoals dat vroeger gebeurde in de tijd van Rembrandt en Van Gogh. Afgelopen weekend werd een veld met de verfplant wede geoogst door enthousiaste medewerkers van De Beersche Hoeve en vrijwilligers van kunstenares Claudy Jongstra en haar studio. 

Claudy Jongstra oogst Wede (fotografie: Heleen Haijtema)

Via een bijna verloren gegaan oud ambachtelijk proces vindt in één dag zowel de oogst als de winning van de verf plaats.

De wede wordt met de hand geoogst en vervolgens in grote netten gedaan. Ook is er wede toegevoegd die van biodynamische zorgboerderij Urtica De Vijfsprong afkomstig was. De netten met wede worden neergelaten in grote bakken met heet water dat opgewarmd is met een houtoven, vergelijkbaar met theezakjes die 'trekken' in de thee. De wede laat dan een donkerblauwe kleurstof los in het water. Kalk en zuurstof worden toegevoegd om dit proces te ondersteunen, waarbij de kleurstof deels in een dikke schuimlaag komt en deels langzaam naar de bodem zakt. 

Het schuim wordt afgeschept en ingedroogd en de kleurstof die naar de bodem gezakt is, wordt eruit gehaald en ingedikt. En dat allemaal op één dag! Daarna moet de verf nog wat verder indrogen en dan is het 'blauwe goud' klaar om gebruikt te worden in de kunstwerken van Claudy.

Claudy Jongstra gebruikt alleen topkwaliteit natuurlijke grondstoffen voor haar internationaal gerenommeerde wandkleden. Mede door haar inzet in de afgelopen 20 jaar neemt de belangstelling voor natuurlijke verfstoffen en de ambachtelijke winning daarvan steeds meer toe. De Beersche Hoeve teelt al meerdere jaren verfstoffen voor Claudy. In het komende jaar wordt de samenwerking tussen Odin en Studio Claudy Jongstra verder uitgebreid.

Bron: Odin


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven