Boer uit Minnesota beschuldigd van miljoenenfraude met biologisch graan

Een federale 'grand jury' heeft een boer uit Minnesota aangeklaagd omdat hij kopers voor meer dan 46 miljoen dollar zou hebben opgelicht door niet genetisch gemodificeerde sojabonen en maïs valselijk als biologisch te etiketteren.

James Wolf, een voormalig gecertificeerde biologische boer, "was betrokken bij een regeling om kopers van graan te bedriegen", van 2014 tot 2020, blijkt uit een persbericht van de U.S. Attorney's Office. Hij heeft onschuldig gepleit, blijkt uit rechtbankverslagen, en advocaat Paul Engh zei dat de volgende stap in de zaak het vooronderzoek is. "De zaak is complex. Er zijn duizenden documenten" zegt Engh.

Dit is wat er gebeurde, zoals beschreven in de aanklacht voor fraude: "Wolf, die niet in het bezit was van een wettelijk vereiste graankoperslicentie, kocht herhaaldelijk niet-biologische maïs en sojabonen van een graanverkoper en verkocht het graan door als biologisch product. Als onderdeel van zijn plan teelde Wolf ook conventioneel geteelde gewassen met gebruikmaking van kunstmest en pesticiden, wat in strijd was met de normen voor biologische landbouw."

Wolf's LinkedIn profiel identificeert hem als de eigenaar van Wolf Farms Inc. Hij voerde de vermeende regeling niet alleen uit, aldus de aanklacht, hoewel de grand jury geen bedrijven of andere personen van een misdrijf heeft beschuldigd.

Wolf zou een niet met name genoemde partner hebben gebruikt "om de regeling voort te zetten" nadat het Amerikaanse ministerie van Landbouw zijn eigen certificering voor biologische landbouw in 2020 had ingetrokken, aldus de aanklacht. Deze 'anderen' hielpen Wolf bij de communicatie via e-mail en telefoon met kopers en een graanleverancier en Wolf en zijn 'medewerkers' zouden valse documentatie naar klanten hebben gestuurd.

Als voorbeeld noemt de aanklacht drie e-mails die naar kopers in Pennsylvania werden gestuurd. Een ervan was een factuur voor biologische maïs. Een tweede e-mail had een biologische certificering als bijlage. Een derde e-mail beschreef het bedrag dat verschuldigd was voor zogenaamd biologisch graan.

De aanklager wil ook dat Wolf miljoenen dollars verbeurd verklaart op verschillende financiële rekeningen, meerdere onroerend goed percelen, tractoren, ander landbouwmateriaal en diverse voertuigen, waaronder twee Chevrolet Corvette cabrio's.

Zowel verdediger Engh als public affairs officer Tasha Zerna van het U.S. Attorney's Office zeiden dat ze geen civiele zaken van kopers tegen Wolf kennen.

Ondertussen probeert Wolf een rechter te overtuigen om de overheid te bevelen tijdelijk een aantal in beslag genomen landbouwwerktuigen vrij te geven zodat hij ze kan gebruiken voor de oogst in afwachting van zijn proces. Hij beweert dat het gebrek aan toegang tot de machines een probleem is.

In een brief aan rechter Becky Thorson zei Engh dat de overheid eerder al twee belangrijke werktuigen die Wolf nodig had voor het planten tijdelijk had vrijgegeven. Ze werden teruggegeven "in dezelfde staat als hij ze had ontvangen", schreef hij.

"De gewassen zitten in de grond en groeien - de oogst is niet discretionair", zei Engh.

De aanklacht volgt op een onderzoek door de inspecteur-generaal van het ministerie van Landbouw en de FBI.

Bron: Great Lakes Echo


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven