Spar Oostenrijk en BIOhof Geinberg intensiveren samenwerking

"Van de lente tot de herfst kunnen wij aan de vraag naar bio-groenten uit Oostenrijk voldoen"

In Geinberg staat de eerste geothermische kas van Oberösterreich. Sinds de voltooiing in 2022 worden bij BIOhof Geinberg zonder extra belasting van het milieu ook in koudere maanden biologische groenten geoogst. De biologische tomaten en puntpaprika's worden geleverd aan SPAR in Oberösterreich. In de oogstrijke maanden zijn de milieuvriendelijk geteelde groenten ook in heel Oostenrijk bij Spar, Eurospar en Interspar verkrijgbaar.


© Neumayr/Christian Leopold

Van oktober 2020 tot en met maart 2022 werd in Geinberg de eerste geothermische kas van Oberösterreich gebouwd met een investeringssom van circa 30 miljoen euro. De teelt in de klimaatvriendelijke kas van BIOhof Geinberg maakt het mogelijk om biologische tomaten en puntpaprika's in de zomer en al vanaf begin maart tot eind november in de schappen van Spar, Eurospar en Interspar te brengen.

"Het duurzame energieconcept, de langere beschikbaarheid van bio-tomaten en bio-puntpaprika's uit Oostenrijk, de bijbehorende korte leveringsafstanden en de toegevoegde waarde in de regio zijn thema's die we bij Spar belangrijk vinden als bedrijf met Oostenrijkse wortels. Ik ben dan ook des te meer verheugd over deze toekomstgerichte samenwerking op de locatie Geinberg“, benadrukt Spar-CEO Markus Kaser de goede en toekomstgerichte samenwerking.


© PG Studios

Innovatieve en biologische groententeelt in het hart van Oberösterreich
De jarenlange ervaring en deskundigheid binnen de groententeelt wordt verenigd onder het dek van een kas die door middel van geothermie verwarmd wordt. Bijzonder opmerkelijk is het goed doordachte energieconcept. Een PV-installatie wekt de benodigde elektriciteit op en het opvangen van regenwater maakt een zelfvoorzienende waterverzorging mogelijk. "Bij BIOhof Geinberg hechten we veel waarde aan gezonde en smaakvolle producten, dat weerspiegelt zich ook in onze hoge kwaliteitsnormen. Een gezonde bodem vormt de basisvoorwaarde voor een gezonde plantengroei en goede vruchten", legt BIOhof-directeur Patrick Haider uit.

Geothermie zorgt voor verwarming van de kas
BIOhof Geinberg gebruikt de bestaande geothermiebron om de kas van warmte te voorzien. Deze haalt water met een temperatuur van circa 100 graden Celsius uit de grond, uit een diepte van circa 2000 meter. De cyclus wordt vervolgens gesloten door het opnieuw injecteren van het verwarmde water tot op de onttrekkingsdiepte. Deze recirculatie zorgt ervoor dat aardwarmte een duurzame bron is. De verwarming door middel van geothermie maakt het mogelijk om CO2 te besparen.

 © PG Studios

Werken met natuurlijk teeltmethodes
Het verlies van biodiversiteit is naast de klimaatverandering één van de meest kritieke mondiale bedreigingen voor het milieu. Spar heeft in 2021 het project 'Gemeinsam die Vielfalt retten' (Samen de biodiversiteit redden) opgestart, waarbij de nadruk ligt op de bescherming van bijen, de uitbreiding van de biodiversiteit en de uitbreiding van het bio-aanbod, wat resulteert in een breed, uniek, veelzijdig en regionaal levensmiddelassortiment met bijzondere specialiteiten. Ook bij BIOhof Geinberg wordt er rekening gehouden met de natuur en het milieu: "Wij gebruiken organische meststoffen, en de bestrijding van plaaginsecten in de kas wordt uitsluitend overgelaten aan nuttige insecten. De bestuiving wordt door hommels gedaan. Het plantenafval aan het einde van de teeltperiode wordt gecomposteerd en bij de nieuwe teelt weer als waardevolle compost gebruikt. Daardoor ontstaat een prachtige circulaire economie“, zegt Patrick Haider over de filosofie en nageleefde praktijk bij BIOhof Geinberg.

Bio-tomaten en bio-puntpaprika's bij Spar
Een toegenomen bewustzijn onder de Oostenrijkse bevolking voor gezonde voeding, duurzaamheid en het milieu vergroten de vraag naar groenten en fruit, vooral in bio-kwaliteit. Het bio-assortiment bij Spar is dan ook zeer populair, ongeacht de tijd van het jaar. Spar streeft er daarom naar om het bio-assortiment doorlopend verder uit te breiden en groenten en fruit, waar en wanneer dat mogelijk is, uit Oostenrijk af te nemen. Een goede samenwerking met moderne teeltbedrijven, zoals bijvoorbeeld BIOhof Geinberg, is hiervoor van essentieel belang. "Wij zijn er zeer trots op dat we nu van de lente tot in de herfst onze klanten van regionale bio-groenten kunnen voorzien met de biologische tomaten en puntpaprika's uit Geinberg", zegt Jakob Leitner, managing director van Spar-hoofdkantoor Marchtrenk.

Voor meer informatie:
BIOhof Geinberg GmbH & Co KG
Moosham 33
AT-4943 Geinberg, Oostenrijk
Tel: +43 77 23 21521810
info@biohof-geinberg.at 
www.biohof-geinberg.at  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven