'Portuguese Meat'-project verkent kansen in Amsterdam

Op 20 juni was het team van het 'Portuguese Meat'-project in Amsterdam voor een ontmoeting met potentiële zakenpartners. Het project 'Portuguese Meat', dat wordt gepromoot door de 'National Federation of Associations of Autochthonous Breeds' (FERA), heeft ten doel internationale erkenning te verkrijgen en de uitvoer van vlees van autochtone Portugese runderrassen (de rassen Arouquesa, Barrosã, Cachena, Marinhoa, Maronesa, Mertolenga, Minhota en Mirandesa), geitenvlees (Serrana-ras), schapenvlees (Churra Galega Mirandesa-ras) en varkensvlees (Bísara-ras) te vergroten, door de vraag naar producten van erkende kwaliteit te bevorderen.

Boven: de runderrassen Maronesa, Arouquesa, Mertolenga en Barrosã. Onder: Mirandesa, Cachena de Penada, Minhota en Marinhoa.

Het project is hoofdzakelijk gericht op producentengroeperingen uit de noordelijke regio van Portugal, die zich eveneens uitstrekken tot het centrum en de Alentejo, en heeft tot doel de kwaliteit en de veiligheid te bevorderen van Portugees vlees dat afkomstig is van dieren die worden gevoederd op natuurlijke weidegronden, uit plattelandsgebieden, die worden gehouden in extensieve regimes en zonder productiestress, waardoor het vlees unieke kenmerken en smaak krijgt. Dit verdient speciale aandacht, omdat dit het vlees gezond maakt, met een buitengewone malsheid en sappigheid.

Tijdens dit prospectiebezoek heeft het projectteam, vertegenwoordigd door de groepen producenten van de runderrassen Maronesa (Cooperativa Agrícola de Vila Real, CRL) en Mirandesa (Cooperativa Agro-Pecuária Mirandesa, CRL), ontmoetingen gehad met internationale levensmiddelenhandelsagentschappen en restaurants om het project voor te stellen. Tegelijkertijd hebben ze informatie verzameld over zakelijke mogelijkheden en partnerschappen met als doel de toename van de export van kwaliteitsvlees van de inheemse Portugese rassen te stimuleren. Ook werden regionale supermarkten bezocht om na te gaan welke producten voor Amsterdam in aanmerking zouden kunnen komen.

Bisaro, Churra Galega Mirandesa en Serrana

Volgens de vertegenwoordigers van het projectteam presenteert Nederland zich als een zeer aantrekkelijke markt, met een sterk strategisch potentieel voor de internationalisering van het kwaliteitsvlees van inheemse Portugese rassen, en de verwachting is dan ook dat zeer positieve en veelbelovende resultaten zullen worden bereikt.

Het project wordt medegefinancierd door Compete 2020, Portugal 2020 en de Europese Unie, via het System of Incentives for Qualification and Internationalization - Joint Projects, met een totale investering van zo'n 600.000 euro, die voor 55,25% van de in aanmerking komende uitgaven medegefinancierd wordt door het European Regional Development Fund (EFRO).

Klik hier om naar de website van Portuguese Meat te gaan

Voor meer informatie: projectos@fera.com.pt 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven