Kees Heegsma: "Telers staan op hun strepen na lagere oogst door kleiner areaal en droogte"

"De wind waait op de wortelmarkt dit jaar vanuit een andere hoek"

Tholen - De kaarten op de peenmarkt zijn heel anders geschud dan vorig jaar deze tijd. "Toen was er aanbod te over, nu beheersen droogte en schaarste de markt", constateert  Kees Heegsma uit Lemmer. "Het areaal is na twee slechte jaren in de wortelen gekrompen. Bovendien zorgen droogte en het pastinaakvirus in de vroege percelen voor hele lage opbrengsten en in de landen om ons heen hebben ze met dezelfde verschijnselen te maken. Al met al hebben we op dit moment maar een kleine oogst tot onze beschikking."


Perceel aangetast door het Pastinaakvirus

"De vraag is goed. Zowel voor de lokale markt, maar ook de landen om ons heen vragen om veldgewas en er is tevens export naar Afrika. Prijzen voor veldgewas zijn gestegen naar een niveau rond de 25-30 cent voor veldgewas wortelen, somt de Friese vollegrondsgroenten-handelaar op. "Je ziet dat de telers dit jaar op hun strepen gaan staan. Zij hebben twee jaar niets verdiend terwijl de kosten gigantisch zijn toegenomen. Het wordt nu echt een keer tijd dat supermarkten c.q. inkopers gaan beseffen dat er geen teler blijft bestaan als er zo wordt omgegaan met telers en verwerkers. Het kan niet zo zijn dat bij de supermarkten de marges stijgen terwijl een leverancier zijn kosten niet gedekt kan krijgen."

"Overigens wil de huidige situatie nog niet alles zeggen voor het vervolg van het seizoen. Nu is de peen schaars door het kleinere aanbod en de droogte, maar de bewaarpercelen staan er over het algemeen prima op. Dat is weer een volgend hoofdstuk, want dan zijn we weer anderhalf à twee maanden verder voordat daar een begin kan worden gemaakt. Wel zie je dat de koelkosten van de bewaarwortelen zo zijn gestegen dat mensen huiveriger zijn geworden om hun peen nog in het koelhuis te zetten."

Voor meer informatie:
Kees Heegsma
Heegsma
Straatweg 74
8531 PZ Lemmer
Tel.: +31(0)514 56 92 24
M: +31 (0)6 53 24 48 28
info@heegsmabv.nl
www.heegsmabv.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven