Johan Vanhaeren, BioVibe

Vraag mag wel iets beter op volle biologische groentenmarkt

Tholen - De vraag naar biologische groenten is na de coronaperiode weer gestabiliseerd naar het niveau van ervoor. Dit vertelt Johan Vanhaeren van biologische groothandel BioVibe. "Gedurende de pandemie verkochten we zo'n 50 procent meer dan normaal, maar die vraag is inmiddels wel weer een beetje weggevallen."

Voor een aantal producten mag er, volgens de handelaar, dan ook wel wat meer vraag komen. "De markt van de wortelen, prei en uien is op het moment overvol. Het aanbod voor deze groenten is vrij fors, maar de vraag loopt hier een beetje op achter. In de maanden mei en juni hebben we hetzelfde gehad voor de slasoorten en spinazie, maar gelukkig is de markt hiervoor inmiddels wel weer in evenwicht gekomen. Ook beginnen appelen, peren, aardappelen en pompoenen stilletjes aan weer in goede getale te komen, dus aanbod blijft er volop."

Dit betekent overigens zeker niet dat de verkoop is stilgevallen. "Integendeel, in deze zomerperiode hebben we eigenlijk vrij goed verkocht. Natuurlijk waren er wel wat winkeliers en handelaren gesloten, waar we normaal aan hadden geleverd. Desalniettemin mogen we niet klagen met de handel in de laatste weken." Wel ziet Johan dat de dure energieprijzen voor consumenten een drempel zijn om te kiezen voor het biologische product. "Dan wordt er automatisch wat meer naar de portemonnee gekeken in plaats van naar de herkomst, waardoor we dan een voorkeur zien voor de goedkopere, gangbare producten."

De prijzen blijven dan ook op eenzelfde niveau als voorgaande jaren. "Misschien zijn ze zelfs wat lager, wat natuurlijk eigenlijk niet zou moeten kunnen. Telers hebben geweldig veel meer kosten gehad met dank aan de energie, duurdere uurlonen, meststoffen en het beregenen door de recente droogte, maar de prijzen zijn vergelijkbaar gebleven. Zowel voor gangbaar als bio zie je dat de telers soms gewoon bijna tegen kostprijs leveren, dus het zijn wel tijden van overleven voor hen."

Haar groenten en fruit koopt BioVibe uitsluitend in bij lokale telers. "We werken in bijna alle gevallen met Belgische telers, wat soms aangevuld wordt door Nederlands product. Mochten we het dan nog niet kunnen krijgen, dan houdt het op. Importeren gaan we niet aan beginnen. We werken dan ook met seizoensproducten, maar we hebben, door betere bewaartechnieken, producten als bijvoorbeeld Belgische appelen en uien tegenwoordig bijna jaarrond beschikbaar."

Voor meer informatie:
Johan Vanhaeren
BioVibe
Kempenarestraat 44A
2860 – Sint-Katelijne-Waver
+32(0)15 70 0092
info@biovibe.be       
www.biovibe.be       


Publicatiedatum:
Auteur:
©



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven