Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Best practices voor het gezond droogzetten van de bio-koe

Mastitis of uierontsteking blijft een belangrijk probleem op moderne melkveebedrijven. Zowel de klinische als subklinische vorm komen nog veelvuldig voor en veroorzaken economische verliezen en kopzorgen voor de melkveehouders en dierenwelzijnsproblemen voor de koeien. Op traditionele melkveebedrijven worden antibiotica gebruikt ter preventie of behandeling van mastitis. Op biologische melkveebedrijven is preventief gebruik van antibiotica echter verboden. Selectief droogzetten van koeien is de norm. Daarbij worden enkel nog de koeien die (waarschijnlijk) geïnfecteerd zijn met major mastitis pathogenen (zoals Staphylococcus aureus of Streptococcus uberis) met langwerkende antibiotica drooggezet en beschermd met een speenafsluiter en worden koeien die (waarschijnlijk) niet geïnfecteerd zijn enkel nog beschermd met de speenafsluiter. Uit Vlaamse data blijkt dat dat leidt tot een substantiële daling van het antibioticumgebruik, zonder negatieve impact op de uiergezondheid, melkproductie en kans op opruimen, tenminste als rekening gehouden wordt met enkele randvoorwaarden op bedrijfs- en koeniveau.

Op basis van de meest recente wetenschappelijke kennis, de inzichten en ervaringen opgedaan op 5 biologische melkveebedrijven die hebben deelgenomen aan het project 'Biokoe Gezond Droog' en rekening houdend met de specifieke regels rond het antibioticagebruik op biologische melkveebedrijven werd een eerste voorstel opgesteld rond de Best Practices droogzetstrategie voor de Biosector.

In dit artikel kan je die eerste aanzet vinden van de gids voor goede praktijken voor een gezonde droogzetstrategie op biologische melkveebedrijven.

Ook het volledige rapport kan je hier lezen.

Bron: CCBT

Publicatiedatum: