Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Wijziging EU-regelgeving heeft gevolgen voor Dominicaanse banaan

Een groot deel van de Dominicaanse bananenteelt is biologisch en de meeste export gaat naar de Europese Unie. Daarom wordt verwacht dat de nieuwe Verordening (EU) 2018/848 inzake de biologische productie en de etikettering van biologische producten gevolgen zal hebben voor de fruitexport van de Dominicaanse Republiek.

In haar proefschrift voor het behalen van de graad van master in Internationale Economische Betrekkingen aan de Autonome Universiteit van Santo Domingo legt Fior Daliza Peña uit dat de Europese Unie via Verordening (EU) 2018/848 een gelijke regeling voor biologische telers wil garanderen en probeert te vermijden dat er een frauduleuze handel in producten plaatsvindt die niet voldoen aan de Europese biologische kwaliteitsnormen.

De wijzigingen in de verordening zullen van invloed zijn op alle Dominicaanse biologische producten met exportpotentieel en zullen een grotere impact hebben op kleinschalige telers – onder kleinschalige telers verstaat de verordening telers met minder dan 5 hectare – die zijn georganiseerd in verenigingen en coöperaties.

In het geval van de Dominicaanse Republiek heeft deze voorwaarde rechtstreekse gevolgen voor de sector, aangezien een groot aantal telers uitgesloten worden, ook al zijn ze eveneens kleinschalig.

Volgens de onderzoekster stelt het model van groepscertificering kleinschalige telers in staat om naar de EU te exporteren, omdat hierdoor de kosten van certificering en beheer- en controlesystemen wat betreft de uitvoering lager zijn. De Dominicaanse bananentelers worden voortdurend bijgeschoold in de processen die nodig zijn voor de toepassing van de Europese biologische normen, aangezien de meesten de middelbare school niet hebben afgemaakt of geen experts zijn in beheersystemen.

Volgens de verordening zouden telers die niet vallen onder de categorie 'kleinschalige teler' een onafhankelijke adviseur moeten betalen om aan alle processen te kunnen voldoen.

Alleen al in de Vereniging van Biologische Bananentelers van de Noordwestlijn (Banelino), de grootste Dominicaanse organisatie van kleinschalige bananentelers die meer dan 25 jaar geleden werd opgericht met de missie om economische, sociale en ecologische vooruitgang te genereren voor kleinschalige telers, arbeiders, hun families en gemeenschappen, valt 40% van de leden buiten het gunstregime en worden enkelen zelfs uitgesloten door de aangekondigde veranderingen. "Er wordt dan ook een aanzienlijke impact op de verkoopvolumes aan de Europese Unie verwacht", stelde Marike de Peña, directeur van Banelino, in een interview.

Bron: acento.com.do

Publicatiedatum: