BioTropic breidt assortiment noten en gedroogd fruit uit

BioTropic met vestigingen in meerdere landen heeft heeft zijn assortiment aan noten en gedroogd fruit de afgelopen tijd aanzienlijk uitgebreid. De internationaal actieve bio-fruithandelaar betrekt de producten van wereldwijde bio-projecten.

Kokoschips komt bijvoorbeeld uit Sri Lanka, Vietnam, de Filipijnen en Indonesië. Samenwerkingen met biologische telers in Sri Lanka maken het mogelijk om deze kokosproducten op de markt te brengen. Eén van de landbouwingenieurs van BioTropic heeft in Sri Lanka de huidige partner voor producten uit Sri Lanka ontmoet toen hij op zoek was naar droogovens voor de Ivoorkust. De projecten van de kleine telers daar lijken op die van de eigen projecten van BioTropic. Dankzij de plaatselijke verwerking blijft de toegevoegde waarde in het land van herkomst, wat zowel de telers alsook het milieu ten goede komt, één van de belangrijkste principes van het wereldwijde werk van BioTropic. 

Cashewnoten neemt BioTropic uit Tanzania af. Daar telen 250 zelfstandige telers met meer dan 80.000 cashewbomen op biologische wijze voor BioTropic. Het teeltgebied bevindt zich in de kuststrook ten zuiden van de kuststad Dar es Salaam, die als exporthaven fungeert. De oogst wordt in de dorpen zelf verzameld op speciaal hiervoor ingerichte verzamelpunten, van hieruit worden de cashewnoten vervolgens naar de fabriek in de buurt van de stad getransporteerd, waar ze van hun doppen worden ontdaan.

Mangosnippers uit Ivoorkust
BioTropic is in Ivoorkust zeer succesvol met het verlenen van ontwikkelingshulp door zijn eigen arealen te beheren in nauwe samenwerking met de plaatselijke telers. Deze projecten zijn vlaggenschipprojecten die zich focussen op biologische teelt en sociaal aanvaardbare arbeidsomstandigheden in de teeltgebieden.

Sultanarozijnen of druiven komen uit Turkije, uit drie projectgroepen in verschillende teeltgebieden met in totaal circa 350 deelnemende telers. We werken samen met vijf verwerkingsbedrijven, die de rozijnen verwerken, verpakken en exporteren. Het teeltgebied begint ten oosten van Izmir en strekt zich uit langs de kust. Op de berghellingen liggen veel kleinere dorpen met tussen de 200 en 500 inwoners. Voor hen is de teelt van Sultana druiven hun voornaamste inkomstenbron.

Het assortiment aan gedroogd fruit wordt gecompleteerd door dadels uit Tunesië. De bio-dadels zijn afkomstig uit de Ben Chabbat Jedid oase aan de westelijke oever van het grote zoutmeer en de Amal oase. De twee plantages zijn samen 77,5 hectare groot met een bomenbestand van 8.200 palmen. Een gediversifieerd gebruik, het gebruik van bodemverbeterende plantensoorten gaan de verzilting van de grond tegen, die in woestijngebieden het grootste gevaar vormt voor monoculturen. 

Voor meer informatie: www.biotropic.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven