Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kan kleinfruitteler bij gebrek aan bio-plantgoed zelf goed plantgoed vermeerderen?

Biologische kleinfruittelers in Vlaanderen missen nog vaak hoogwaardig biologisch plantgoed van braam en rode bes. De telers zijn hierdoor genoodzaakt om dergelijk plantgoed uit het buitenland aan te schaffen of om ontheffing aan te vragen voor gangbaar plantgoed. Reden voor onderzoekers bij Proefcentrum Pamel proeven te doen met biologisch plantgoed. 

De proeven zijn gedaan in 2021 en 2022. Lara De Taye van het proefcentrum geeft bij het Coördinatiecentrum praktijkgericht onderzoek en voorlichting voor de biologische teelt (CCBT) een update over de proeven waarbij de focus ligt op zelf vermeerderen. 

In 2021 is in een proefopzet de opkweek van eigen
vermeerderde planten vergeleken met de opkweek van aange-
kochte gangbare pluggen. In een andere proefopzet is opkweek van eigen vermeerderde planten vergeleken met de opkweek van aangekochte gangbare pluggen en dit zowel in vollegrond als in substraat. 

Over 2021 zijn tussentijdse conclusies getrokken. Voor braam werd ontdekt dat door vermeerderen via scheutstek er van 1 plant meer
vermeerderd kan worden dan door afleggen, maar dat dit een moei-
lijkere techniek met redelijk wat uitval (35%) is. Van de overige
65% was 47% besmet met Agrobacterium. Verder viel op dat scheuten langer werden in de vollegrond, maar dat er meer
scheuten waren per plant in pot. De afleggers in braam behaalden een goed slagingspercentage: 77% van de ogen die afgelegd werden, waren uitgelopen en 62% waren beworteld.

In rode bes bleek frequenter bemesten een must. In 2021 is er lang gewacht om te bemesten, tevens door de vele regen spoelden een deel van de meststoffen uit. Alleen de winterstekken in volle grond
bereikten een aanvaardbare lengte. In 2022 wordt er extra
bemest en fractioneren. In rode bes viel verder een hoge gevoeligheid voor allerlei plagen op zoals bessenglasvlinder, bloedblaarluis en de bessenbladwesp. 

Lees hier meer over het onderzoek, dat dit jaar een vervolg heeft gekregen. 

Publicatiedatum: