Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Grote overwinning voor biologische sector"

Landbouwministerie VS voert biologische dierenwelzijnsnormen opnieuw in nadat Trumps regering die schrapte

Op 5 augustus heeft de United States Department of Agriculture officieel toegezegd dat het de 2017 Organic Livestock and Poultry Practices (OLPP) regelgeving opnieuw in gaat voeren. Deze regelgeving omvat de bescherming van het dierenwelzijn van het USDA Organic label. Met deze stap wordt de beslissing van de Trump-regering teruggedraaid, die eerdere wetgeving op dit punt schrapte.

"Dit is een klinkende overwinning voor biologische dieren, boeren en consumenten van biologische producten," aldus Amy van Saun, senior advocaat bij Center for Food Safety. "USDA heeft opnieuw ons standpunt bevestigd dat biologisch wel degelijk betekent dat dierenwelzijn consequent wordt beschermd."

Van Saun voegt eraan toe: "De voorgestelde regelgeving lijkt de vitale vereisten die werden aanbevolen door de National Organic Standards Board en biologische belanghebbenden en die deel uitmaakten van de wet uit 2017, volledig te herstellen, inclusief de cruciale updates die ervoor zorgen dat biologische kippen toegang tot de buitenlucht en een binnenhabitat hebben, waardoor de zogenaamde 'veranda's' worden geƫlimineerd die sommige producenten in staat stelden hun pluimvee fabrieksmatig te fokken."

Wet werd geschrapt na tien jaar voorbereiding
De OLPP-regel van 2017 die de leefomstandigheden, het vervoer en het slachten van biologisch vee regelt, was het resultaat van tien jaar inbreng van belanghebbenden en aanbevelingen van deskundigen. Slechts een jaar later, in 2018, heeft de Trump USDA de regels geschrapt, gebaseerd op beweringen dat het agentschap geen autoriteit heeft om humane omstandigheden voor biologische dieren te garanderen en een economische analyse die het later volledig in diskrediet heeft gebracht. De bijgewerkte voorgestelde regel die het landbouwministerie nu voorstelt, bevestigt juist de economische voordelen van deze regelgeving voor biologische producenten en consumenten.

Center for Food Safety, samen met partners die biologische boeren, certificeerders en detailhandelaren vertegenwoordigen, evenals dierenwelzijnsgroepen, klaagde de regering van Trump aan om haar onwettige intrekking van de oorspronkelijke OLPP terug te draaien. Na jaren van procederen, kondigde de regering Biden aan dat het die intrekking zou heroverwegen en de U.S. District Court for the Northern District of California stond het USDA toe om zijn regelgeving opnieuw te doen en bij te werken.

Bron: Center for Food Safety

Publicatiedatum: