Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Persconferentie op Biofach/Vivaness in Neurenberg:

"Dit is het moment voor een agrarische omwenteling"

Van 26 tot 29 juli 2022 werd in de Messe Nürnberg opnieuw de dubbele beurs Biofach/Vivaness gehouden. De zomereditie van deze beurs voor biologische levensmiddelen, Biofach, bracht 2.276 exposanten uit 94 landen samen, waarvan 30 procent nationale en 70 procent internationale exposanten waren. Deze deelnemers vertegenwoordigden de hele waardeketen van de biologische gemeenschap, aldus Petra Wolf, lid van de raad van bestuur van Messe Nürnberg. Naast de stands waren er ook lezingen en panels over alle aspecten van de biologische markt.

Hier vindt u de fotoreportage over de Biofach.


De vijfkoppige directie van de dubbele beurs (van links naar rechts): Barbara Böck (Messe Nürnberg), Petra Wolf (Messe Nürnberg), Louise Luttikholt (IFOAM), Tina Andres (BÖLW) en Mirja Eckert (THE NEW).

Hoofdthema: 'Biologische klimaatbestendigheid'
Volgens Wolf gaat het niet langer om de kwantiteit, maar de kwaliteit van de bezoekers. "We zitten echter nog steeds in een veranderingsproces. De beurs zag een digitale expansie met een overeenkomstige digitale toegevoegde waarde. Delen van de beurs zijn zowel live ter plaatse als on demand beschikbaar," aldus Wolf.

Petra Wolf (midden)

Op de beurs lag de nadruk vooral op de thema's duurzaamheid en klimaatbescherming. Tegelijkertijd werd ook de rol van de gemeenten als "basis voor de distributie van biologische producten" benadrukt. Ook voor de beursdirectie was het verheugend dat "Biofach World" zich positief bleef ontwikkelen. 

"Dit is het moment voor een agrarische omwenteling"
Voor Louise Luttikholt (uitvoerend directeur IFOAM) is het duidelijk: "Duurzame tuinbouw kan alleen mogelijk worden gemaakt door subsidies die overeenkomen met het tuinbouwbeleid." Met andere woorden, de tuinbouw wordt niet economisch benadeeld. Zij wijst er voorts op dat de landbouw verantwoordelijk is voor 25% van de mondiale CO2-uitstoot, waarvan een kwart afkomstig is van het gebruik van kunstmest. Desondanks, zegt zij, blijven producenten kunstmest gebruiken.


Louise Luttikholt (midden)

Tegelijkertijd zijn de prijzen voor kunstmeststoffen met 40-50% gestegen, samen met de energieprijzen. Luttikholt ziet dit als een bedreiging van zowel de teelt als de onafhankelijkheid van de telers, omdat winstgevendheid voor sommige telers niet meer vanzelfsprekend is. "Dit is het moment voor een agrarische omwenteling, zegt ze daarom.

Over de hogere temperaturen zegt Luttikholt: "Het zou kunnen dat de huidige zomer een van de koelste zomers is die we de komende jaren zullen meemaken." Zoals zij vorig jaar op de VN-top over voedselsystemen opmerkte, zou het hele systeem, samen met de economische aspecten, meer moeten worden hervormd in de zin van een holistische benadering van de tuinbouw.


Mirja Eckert (rechts)

'Biologisch' als antwoord op vele problemen
"De klimaatcrisis noch de biodiversiteitscrisis wacht tot de oorlog in Oekraïne voorbij is," zegt Tina Andres, voorzitter van de raad van bestuur van BÖLW. Integendeel, de huidige crises onderstrepen hoe belangrijk het is om te blijven werken aan verandering. Volgens Andres spreken de consumenten hier duidelijke taal: in 2021 werd immers 35 procent meer uitgegeven aan biologische producten, ondanks de crises. "Corona heeft de consument duidelijk bewuster gemaakt van duurzame voedselwaardeketens." De veerkracht van de biologische sector blijkt onder meer uit de prijsontwikkeling: 2,5 procent stijging in de biologische sector en 8 procent voor conventionele goederen.


Tina Andres (midden)

De besprekingen over het thema verpakkingsafval zijn dan wel wat op de achtergrond geraakt door de pandemie, maar ze zijn zeker niet stil gevallen. "We hebben politieke steun nodig om het werk van biologische producenten in heel Europa op duurzame wijze te kunnen steunen. Immers, als je 30 procent biologisch wilt, moet je ook de bijbehorende steun garanderen."

Volgens Andres is de financiering momenteel slechts toereikend voor drie procent van het biologische areaal tegen 2027. "Daar mag het niet bij blijven. Daartoe moet ook het onderzoeksbudget op dit gebied sterker worden bevorderd. Wij hebben behoefte aan capaciteitsopbouw, grote voorlichtingscampagnes voor consumenten, voedingseducatie voor kleuterscholen, enzovoort. Maar vooral in de catering buiten de deur, bijvoorbeeld in openbare kantines, hebben we nog steeds een aandeel van ten minste 30-50 procent nodig."

De komende dagen zullen op FreshPlaza.de interviews te zien zijn met de Zuid-Tiroolse producentencoöperaties VI.P, VOG en bedrijven zoals biosanica GmbH.

Voor meer informatie:
Biofach/Vivaness
NürnbergMesse GmbH
Messezentrum
90471 Nürnberg
Tel. +49 911 86 06 0
www.biofach.de

Publicatiedatum: