Probleem raakt volgens Alba Bio niet opgelost

Dramatisch gebrek aan mankracht in Italië

De Italiaanse groente- en fruitsector bevindt zich in een zeer instabiele periode. Tot de grootste vijanden van de sector behoren de pandemie en de energiecrisis, maar ook de hitte en de droogte, die geen enkel teken van respijt geven. Vittorio Gona, directeur van telersvereniging OP Alba Bio, schetst een beeld van de grootste pijnpunten voor de Siciliaanse teelt.

Vittorio Gona

"We bevinden ons in een moeilijke fase. De problemen blijven onopgelost, van het gebrek aan mankracht tot de kostenstijging van energie en grondstoffen. Elk bedrijf zoekt op dit moment een manier om de problemen het hoofd te bieden. En nu maakt de droogte de situatie nog erger. Bedrijven proberen het gebruik van hernieuwbare bronnen te optimaliseren en teelttechnieken efficiënter te maken om zoveel mogelijk op energiekosten te besparen. Het gebrek aan mankracht is verder van die omvang dat het onherstelbare schade veroorzaakt aan veel bedrijven. Sommige telers komen er niet eens toe hun groenten of fruit te oogsten, omdat ze de arbeidskrachten niet vinden."

"In een land als Italië, dat de werkloosheid wil bestrijden, getuigt het van een zekere inconsequentie dat de tewerkstellingsstimuli niet gericht zijn op de noden van de tuinbouwsector, maar op het verzamelen van gewerkte dagen om een werkloosheidsuitkering te krijgen, die anderzijds heilig is voor mensen in de sector die slechts een deel van het jaar werken. Ook de minimumuitkering – naar mijns inziens een goed idee, maar in de praktijk corrigeerbaar op meerdere punten – moedigt mensen niet aan om in de tuinbouw te werken. Hoewel we achter de principes van deze twee maatregelen staan, willen we dat de bevoegde instanties de echt behoeftigen beschermen en de anderen, die in staat zijn om te werken, naar de arbeidsmarkt begeleiden. Anders dreigen onze bedrijven de dupe te zijn van deze goedbedoelde maatregelen", zegt Gona. 

"Het is bitter om te moeten constateren dat we in de steek zijn gelaten door de politici die beloofd hadden zich te zouden inzetten voor verregaande oplossingen. Toch geloof ik nog steeds dat de politiek, van welke kleur dan ook, de vakbonden en de brancheorganisaties tot een overeenkomst kunnen komen om oplossingen te bieden aan een sector in crisis."

"Een daling van de productievolumes doemt op aan de horizon. Volgend seizoen zullen we een krimp zien, vooral in het tomatenareaal, en waarschijnlijk een aanzienlijke afname van de winstmarges", stelt Gona.

"Ondanks alles kan OP Alba Bio voor 2021/22 positieve resultaten aankondigen. De opbrengst is met 5% en de omzet met 6% toegenomen. We waren gewend veel sneller te groeien en ook grotere winstmarges te behalen, maar dat was natuurlijk heel moeilijk het voorbije seizoen. Hopelijk wordt het tegendeel bewezen, maar de voorspellingen voor volgend seizoen zijn verre van bemoedigend als de oorlog in Oekraïne, met al zijn neveneffecten, niet gauw eindigt."

Tot slot geeft Gona een overzicht van de prijzen op 21 juli van de biologische producten die het bedrijf op de markt brengt: "Kers € 1,70 per kilo, datterino-tomaat € 2,00 per kilo, gladde ronde tomaat € 1,40 per kilo, pruimtomaat € 1,20 per kilo, courgette € 1,30 per kilo, rode uien € 0,80 per kilo, witte ui € 1,10 per kilo, gele ui € 1,10 per kilo, gele paprika € 1,60 per kilo, rode paprika € 1,70 per kilo en groene paprika € 1,40 per kilo."

Voor meer informatie:
Vittorio Gona
O.P. Coop. Alba Bio
Cda Ferranta, SN
97010 Marina di Ragusa (RG) - Italië
Tel: +39 (0)932 239003
info@gruppoalbabio.it
www.gruppoalbabio.it


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven