Stichting EKO maakt primaire deelsectoren bestuurlijk eindverantwoordelijk

Onlangs is het EKO-keurmerk wederom uitgeroepen tot een van de twaalf topkeurmerken. Een teken dat EKO z’n zaakjes op orde heeft als keurmerk dat onderscheidende pluspunten in de praktijk van de licentiehouders controleert en borgt. Uit gesprekken met vertegenwoordigers van de primaire deelsectoren blijkt dat de ambitie groter is dan alleen controle en borging op extra punten. De primaire deelsectoren ambiëren ook een zichtbaar Nederlands keurmerk in de markt waarmee topkwaliteit biologisch uit Nederland een duidelijk gezicht krijgt in het Nederlandse schap.

Een tweede belangrijke conclusie uit de gesprekken is dat de primaire sector de verschillende deelsectoren decentraal verantwoordelijkheid wil geven, om ze in hun kracht zetten. Daar hoort bij dat de deelsectoren met hun ketenpartners zelf verantwoordelijk zijn voor de specifieke aanpak in hun eigen keten, zowel inhoudelijk qua normen en organisatie van de controles, als in de marktbenadering en promotie.

Hier hoort bij dat de primaire deelsectoren ook bestuurlijk eindverantwoordelijk worden voor Stichting EKO. Dit proces is opgestart. Een aantal vertegenwoordigers van de primaire deelsectoren vormt nu samen met de bestuurders van Stichting een werkgroep voor de bestuurlijke vernieuwing en de inhoudelijke uitwerking van de visie naar het jaarplan 2023. 

In het najaar lanceert het ministerie van LNV haar Nederlandse biologische Actieplan. Met concrete acties en beleidsinstrumenten om het Farm to Fork doel van 25% biologische landbouw in 2030 te bereiken in Nederland. Sterke vergroting van het Nederlandse areaal is alleen mogelijk als de vraag naar Nederlands biologisch sterk gestimuleerd wordt. Het EKO-keurmerk kan daarin een dienende rol spelen; als herkenbare topkwaliteit van biologische producten van Nederlandse telers en verwerkers.

Voor meer informatie:

Eko-keurmerk
Nieuwe Kazernelaan 2 D42
6711 JC Ede
info@eko-keurmerk.nl 
www.eko-keurmerk.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.