Momenteel stijgen de winkelprijzen voor biologische melk in Duitsland aanzienlijk. Maar wat zit er achter de huidige prijsstijgingen? En hoeveel van de prijs komt bij de producenten terecht? Te weinig, zegt Bioland-voorzitter Jan Plagge. Tegen deze achtergrond heeft Bioland de huidige kosten voor de melkproducenten van Bioland berekend.
Nieuwe prijsberekening biedt oriëntatie
"Consumenten willen voedsel dat een hoog niveau van biodiversiteit en de bescherming van water, klimaat en landbouwhuisdieren garandeert. Zij zijn graag bereid hiervoor een hogere prijs te betalen als wordt gegarandeerd dat het geld daadwerkelijk bij de producenten terechtkomt", zegt Bioland-voorzitter Jan Plagge. "Biolandbedrijven doen veel om deze gewenste hoge duurzaamheidsnorm te bereiken en dit moet worden beloond met een passende producentenprijs. Daarom hebben wij de huidige volledig kostendekkende verkoopprijs op producentenniveau berekend, die tussen 68 en 73 cent per kilogram rauwe melk ligt. Deze prijs geeft oriëntatie aan alle deelnemers in de waardeketen."
Op die manier creëert Bioland meer transparantie in de productiekosten, zowel voor de Bioland-melkproducenten als voor de zuivelfabrieken en handelspartners, helemaal tot bij de consument. Om de duurzaamheidsdiensten van de Bioland-melkproducenten op lange termijn te kunnen valoriseren en om transparantie in de waardeketen te creëren, onderzoekt Bioland momenteel alle mogelijkheden die het nieuwe artikel 210 bis van de gemeenschappelijke marktordening (GMO) biedt voor door verenigingen georganiseerde waardeketens.
Hoe wordt de melkprijs van Bioland berekend?
Volledige kostprijsberekening wordt gebruikt om de verkoopprijs van de melk te bepalen die de Bioland-melkproducenten aan de zuivelfabrieken moeten betalen om te kunnen produceren volgens de hoge duurzaamheidsnormen van Bioland. Er wordt ook rekening gehouden met de hoge normen inzake dierenwelzijn, biodiversiteit en milieubescherming. Een volledig kostendekkende verkoopprijs voor melk die volgens de Bioland-normen wordt geproduceerd, ligt derhalve tussen 68 en 73 cent per kilogram rauwe melk (ECM, netto). In april bedroeg de gemiddelde biologische melkprijs die op producentenniveau werd uitbetaald, 54,3 cent per kilogram rauwe melk.
Premies en neveninkomsten, bijvoorbeeld uit de verkoop van dieren, worden ook in de berekening van de totale kosten opgenomen. Gegevens van het Kuratorium für Technik und Bauwesen in der Landwirtschaft e.V. (KTBL) en van andere instellingen van de Bondsrepubliek en de deelstaten dienen als basis voor de berekening door de deskundige adviesdienst van Bioland.
Bron: Bioland