Volgens een wereldwijd deskundige is er een kans om de vraag van de consument te verbeteren

Australië is wereldleider op het gebied van areaal voor bio-teelt

Een van 's werelds grote analisten van de bio-landbouwsector zegt dat, als de Australische sector zijn marktaandeel wil vergroten, hij de binnenlandse vraag moet stimuleren door middel van bewustmakings- en certificeringsprogramma's.


Amarjit Sahota, oprichter en voorzitter van het Britse Ecovia Intelligence

Amarjit Sahota, oprichter en voorzitter van het Britse Ecovia Intelligence, volgt de mondiale bio-productensector al meer dan 20 jaar en zal deze maand de inaugurele Australische bio-conferentie toespreken.

Hij zei dat Australië met 35,7 mln ha, bijna de helft van de 74,9 mln ha in de wereld, de wereldleider is op het gebied van bio-teelt, maar dat het naar de wereldleiders op het gebied van de consumptie van bio-voeding moet kijken. "Bio-producten maken 13% uit van de Deense voedselverkoop en zijn elk jaar meer dan € 2 mld waard," zei Sahota.

Regelgeving
Niki Ford, CEO van Australian Organic Limited (AOL), zei dat de groei van de Australische bio-sector verder zou worden gestimuleerd met een binnenlands regelgevingskader. "Meer dan 30 jaar geleden was Denemarken een van de eerste landen ter wereld waar biologische regelgeving en standaardetikettering voor gecertificeerde bio-producten werden ingevoerd, wat resulteerde in een groot vertrouwen van de consument en een grotere vraag," aldus Ford.

"Hier in Australië hebben we misschien wel het grootste gecertificeerde bio-areaal en normen voor de export van bio- producten, maar we zijn het laatste ontwikkelde land ter wereld zonder een verplichte binnenlandse standaard voor onze bio-sector. Als de belangrijkste instantie voor de bio-sector blijven we nauw samenwerken met de sector en de overheid om te pleiten voor een geschikt regelgevingskader.

Bij gebrek aan binnenlandse regelgeving kiezen veel biologische marktdeelnemers ervoor om zich voor hun binnenlandse afzet te houden aan de Australische exportnormen om vertrouwen te wekken bij hun klanten, aldus Ford.

"Meer dan 3.000 hardwerkende bedrijven voldoen vrijwillig aan het strenge nationale proces van bio-exportcertificering omdat zij erkennen dat certificeringsmerken, zoals het 'Bud'-logo, het meest erkende bio-vertrouwensmerk van Australië, hun merk geloofwaardigheid geven," zei ze.

"Regelgeving en consistente etikettering zijn uiterst positief geweest voor de Deense bio-sector en de invoering van een binnenlandse standaard in Australië zou het vertrouwen van de consument versterken, de geloofwaardigheid van de marktdeelnemers bevorderen en de hele sector economische kansen bieden op de mondiale en binnenlandse markten."

Vraag creëren
Over de hele wereld worden doelstellingen nagestreefd om de teelt van bio-voeding te stimuleren. Sinds de introductie van de Farm to Fork-strategie in 2020 ligt de Europese Commissie volgens Sahota op schema om haar doelstelling van 25% bio-areaal in 2030 te halen.

"Landen als Oostenrijk, Zweden en Estland hebben al 20% van hun landbouwgrond gecertificeerd als biologisch en hoewel streefcijfers een belangrijk mechanisme zijn, moeten ook andere factoren in overweging worden genomen. Het is belangrijk de omschakeling naar bio-landbouw aan te moedigen vanwege de milieu-, gezondheids- en mogelijke economische voordelen ervan, maar omschakelen naar bio-landbouw is één ding, terwijl het creëren van vraag naar bio- producten een tweede is. De weg vooruit voor Australië is het stimuleren van de binnenlandse teelt en de vraag naar bio-AGF om een overaanbod op de markt te voorkomen en het risico te verminderen voor telers die omschakelen naar bio-landbouw," aldus Sahota.

Australian Organic Conference 2022
Een reeks internationale trends op de biologische markten zal worden toegelicht op de Australische bio-conferentie van 21-22 juli, met sprekers als:

  • Michel Reynaud van de in Frankrijk gevestigde wereldwijde certificeerder, Ecocert;
  • Lee Holdstock, van de Britse Soil Association Certification, en
  • Tom Chapman van de Organic Trade Association van de Verenigde Staten.

Voor meer informatie:
Kate Scott
0438 389 092
kate.scott@bluehillpr.com.au 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.