Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Biodynamische boer Gerjo Koskamp:

"Landbouw moet anders en kan anders!"

Terwijl hordes protesterende boeren met trekkers ook in Geldermalsen actief waren, vroeg Sanne Verhoeven van Odin zich af: hoe vergaat het momenteel biologische en biodynamische boeren waar wij als Odin mee samenwerken? Wat is hun visie? En wat vinden zij van de demonstraties? Ze schreef hierover dit artikel: 

Ik weet een boer te vinden die tijd heeft voor een “ja, het liefst zo kort mogelijk!”- interview. Het is tenslotte gewoon hoogseizoen en de oogst moet van het land. Ik bel met boer Gerjo Koskamp die in de Gelderse achterhoek samen met Jara van Rooij het biologisch dynamische landbouwbedrijf Ruimzicht runt met melkvee, varkens, schapen, kippen, tuinderij én zorgboerderij.

Gerjo is aangesloten als Caring Farmer bij het gelijknamige CaringFarmers. Een boerenbelangenbehartiger die boeren ondersteunt die op weg zijn naar een natuur inclusieve kringlooplandbouw. Een vorm van landbouw waarbij natuur en landbouw elkaar versterken en die bijdraagt aan biodiversiteit, gezonde bodem en dierenwelzijn.

Gerjo, ben jij gaan demonstreren?
“Nee. Uiteraard niet. Ik laat mijn stem op een andere manier horen. Ik geloof dat als je je boosheid op zo’n manier verwerkt waarbij je het andere mensen lastig maakt, je niet het positieve signaal geeft. Ik snap het wel, hoor. Het bestaansrecht van boeren wordt aangetast en als boer wil je gehoord worden.”

Hoe reageer je dan?
“Ga in gesprek. Kom met een goed plan. Een plan dat zorgt voor minder stikstof en minder kunstmest. Laat zien hoe het ook anders kan! Dat hebben we vandaag dan ook gedaan. Samen met 2500 biologische-, biodynamische, agro-ecologische en kringloopboeren hebben we een tien-punten-plan overhandigd aan de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Henk Staghouwer, en de minister van Natuur en Stikstof, Christianne van der Wal.”

Hoe ben jij op jouw boerderij bezig met duurzaamheid?
“Al sinds 1995 zijn wij bezig met het heel anders te doen: door op biodynamische manier te gaan boeren. Wij gaan hierin verder dan menigeen, verder dan de biodynamische eisen voorschrijven. Belangrijk vinden wij dat de kalveren 3 maanden bij de moeder mogen blijven. Na het spenen komen ze als groot kalf weer terug in de kudde. Alle kalveren, dus ook de stiertjes blijven op het bedrijf. Het lukte ons niet om de extra kosten uit de normale bio-keten vergoed te krijgen. Daarom zijn we vrijwel alle melk zelf gaan verzuivelen. Wij verkopen Koekalf-vlees en Koekalf-zuivel.”

Boeren op een natuur inclusieve manier 
“Ook geloof ik dat we moeten uitgaan van grondgebondenheid. Zo hebben we in ons bedrijf onze veestapel gehalveerd zodat we volledig zelfvoorzienend zijn en de kringlopen sluiten. Maar je kunt ook regionaal samenwerken met andere veehouders, akkerbouwers en tuinders. Zoals het voer voor je koeien uit de regio halen. Het gaat om regionaal opschalen, en we hebben juist eerder meer boeren nodig dan minder! Maar dan wel boeren die het op een duurzame manier aanpakken, op een natuur inclusieve manier. Want het moet anders, maar het kan ook anders.”

Ook Odin en consumenten spelen een rol
“Wat ook belangrijk is, is dat wij moeten laten zien dat er markt voor is. Als winkelketen Odin kunnen jullie consumenten meer bewust maken door het verhaal te delen, uit te leggen wat het precies inhoudt om voor biologische of biodynamische producten te kiezen. Hoe je op zo’n manier bijdraagt, ook al kost het meer, de aarde zal er meer aan hebben en natuurlijk je eigen gezondheid ook.”

Klik hier om naar de website van BD-boerderij Ruimzicht te gaan.

Voor meer informatie: [email protected] en www.odin.nl 

Bron: Odin

Publicatiedatum: