"Belangrijk om te laten zien dat ook andere manieren van landbouw succesvol kunnen zijn"

Spotlights op biologische weidevogelkazen bij première documentaire Grutto

Tholen - De documentaire Grutto van Ruben Smit ging afgelopen donderdag in première bij de bioscoop in Ede. Een mooie gelegenheid om de bezoekers meer te vertellen of kennis te laten maken met de biologische weidevogelkazen. Marja Bastiaansen was namens Vandersterre aanwezig en toonde daar de Red de Rijke Weide kaas, de Terschellinger en de Ekoplazakaas. Stuk voor stuk kazen die gemaakt zijn van melk afkomstig van weidevogelboeren.

"We waren door de Vogelbescherming uitgenodigd. Ik stond er samen met onze boer Henk Pelleboer. Henk is één van onze weidevogelboeren die verantwoordelijk is voor de melkproductie van deze kazen. Het toegestroomde publiek was duidelijk een verzameling van liefhebbers onder elkaar. Er was dan ook veel belangstelling voor onze kazen", aldus Marja.

Ze merkte heel duidelijk dat de aanwezigen waardering hebben voor het initiatief. "We halen deze melk apart op en ondersteunen de boer met hun activiteiten rond de weidevogels. Dat maakt dat we op zo'n avond als dit een positief geluid kunnen laten horen. Zeker in de huidige tijd is het belangrijk om te laten zien dat ook andere manieren van landbouw succesvol kunnen zijn", aldus Marja.

Over de documentaire
Op de website van Ruben Smit staat veel meer informatie over de documentaire: De grutto is de hoofdrolspeler in de nieuwste natuurdocumentaire van Rubens Smit (bekend van WAD en de Nieuwe Wildernis). De crew volgt de grutto op zijn reis van Senegal via Portugal naar Nederland en Estland. En overal moeten mensen en vogels vechten om te overleven. Grutto! is de nieuwste productie van Ruben Smit Productions, is in 2020 en 2021 opgenomen en draait sinds 7 juli in de bioscopen. Ruben: "De grutto is de ideale verhalenverteller van hoe de natuur ervoor staat in ons agrarische land en hoe onze nationale natuur verbonden is met die van elders in de wereld."

Marja met regisseur Ruben Smit

De documentaire geeft inzicht in de complexe ecologie van mens en dier waarbij de grutto het verhaal vertelt van het veranderende landgebruik en symbool staat voor de rol van biodiversiteit van een breder ecosysteem in onze huidige samenleving. In tegenstelling tot andere natuurdocumentaires van Ruben Smit Productions is in Grutto! een belangrijke rol weggelegd voor de mens.

Zowel in Nederland als in de verschillende landen op de trek blijkt de grutto een magistrale aanpassingsvermogen te hebben. Van de rijstteelt in de mangroves van Afrika, de rijstvelden van Franko tot de Nederlandse bloemrijke graslanden; hij wist ze te vinden. Maar veranderende landbouwsystemen en klimaatverandering vragen het uiterste van deze opportunistische vogel. Hij kan zich heel goed aanpassen, maar nu is het wel heel moeilijk geworden. Gelukkig zijn er boeren die zich toch extra inspannen en hem helpen.

Ruben Smit Productions werkte voor deze productie nauw samen met Vogelbescherming Nederland, Wageningen Universiteit, Wereld Natuur Fonds, Het Groninger Landschap, It Fryske Gea, Landschap Noord-Holland en VVV Ameland.

Bekijk hier de trailer van de documentaire. 

Voor meer informatie:
Marja Bastiaansen
Vandersterre
Duitslandweg 9-11
2411 NT Bodegraven
0172 606111
06 13251752
m.bastiaansen@vandersterre.nl 
www.vandersterre.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.