Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"We weten nog niets over onze wijngaarden"

Brand in omgeving van Bodegas Neleman

De schrik zit er goed in bij wijnhuis Bodegas Neleman. Er woedde de afgelopen dagen brand in de omgeving van het Spaanse dorp Casas del Rey, waar het wijnhuis is gevestigd. "De huidige stand van zaken is dat de brand onder controle lijkt, maar we weten nog niets over onze wijngaarden. Het allerbelangrijkste is dat er geen menselijk leed is (behalve evacuaties) maar voor de natuur en de biodiversiteit is het verschrikkelijk", lichtte Natasja van Dijk vanmorgen toe.

Gisterenmiddag schreef Derrick Neleman dat de bliksem afgelopen zondag insloeg op 20 km van het Spaanse dorp Casas del Rey, met als gevolg brand in het natuurpark Hoces del Gabriel. Zondagmiddag gaf de brandweer het sein ‘brand meester’. Maandag, aan het einde van de middag, begon het flink te waaien. Door die wind laaide het vuur opnieuw op. 

Brandweer, leger en vrijwilligers zijn dag en nacht in touw geweest om de brand onder controle te krijgen en erger te voorkomen. Een groep met Engelse klanten van Neleman, die zich verheugden op een paar dagen in het dorp en gastenverblijf, moesten voor de veiligheid buiten het park overnachten. 

Inmiddels woeden er 3 branden. Na deze lange nacht is de wind gedraaid van het dorp en wijnhuis af. Het vuur leek op sommige foto’s dichterbij dan in werkelijkheid. 

De vuurzee komt dicht bij het buurdorp Casas de Moya, op 3,5 kilometer afstand. Huilende mensen roepen: ‘Gebeurt ons dit nou echt?!’ Het gevoel dat je de dans lijkt te ontspringen, zoals bij corona, en het er dan toch plots is, leeft hier. Gisteren kreeg Neleman het bericht dat dit naburige dorp toch moet evacueren … 

De brand werd ongecontroleerd verklaard en 900 ha aan biodiversiteit is al verloren gegaan. Honderden mensen zijn in de weer om het vuur onder controle te krijgen. 

Derrick: "Ik heb de tranen in mijn ogen nu ik dit schrijf, deels dankbaar dat alle mensen uit ons team en dorp en wijnhuis ongeschonden zijn, maar verdrietig denkend aan het adembenemend mooie, unieke park, de dieren en de bomen.

Onze wijngaarden bestaan uit kleine plots, verdeeld over het park. Hoe het gaat met bijvoorbeeld het plot Las Cervas, waar onze beste, 80 jaar oude bobalstokken staan, weet ik nog niet. Het is afwachten."

Voor meer informatie:
Bodega Neleman
[email protected]
www.neleman.org 

Publicatiedatum: