In welke landen is het voor vegetariërs het goedkoopst?

De prijzen van groenten en fruit zijn de afgelopen maanden aanzienlijk gestegen, maar niet op alle plaatsen in dezelfde mate, zo blijkt uit een studie van Numbeo, een online database met door gebruikers aangeleverde gegevens over de kosten van levensmiddelen. Picodi maakte een uitgebreide vergelijking voor 98 landen.

Wat tomaten betreft, staat Spanje met een gemiddelde prijs van
€ 1,63 per kilo op de 63e plaats op de lijst. Tomaten zijn bijvoorbeeld goedkoper in Portugal (€ 1,46 per kilo) en in Duitsland (€ 1,40). In Japan betaalt men daarentegen gemiddeld € 5 per kilo. Egypte en India zijn de landen waar de laagste prijzen worden opgetekend, minder dan 1 euro per kilogram. Dat hoeft niet te verbazen, want deze landen behoren tot de grootste producenten van deze groente, zo stelt het rapport.

Spanje staat volgens de studie op de 65e plaats in de lijst van aardappelprijzen, met een gemiddelde van € 1,16 per kilo. Deze groente wordt in sommige Latijns-Amerikaanse landen, Portugal en China voor minder dan 1 euro verkocht. Maar in Puerto Rico, Zuid-Korea en Japan is de aardappelprijs bijna 3 keer zo hoog als in Spanje (respectievelijk € 2,85, € 3 en € 3,08 per kilo).

In de rangschikking van de uienprijzen bevindt Spanje zich in de duurste helft met een gemiddelde prijs van € 1,15 per kilo. Uien zijn goedkoper in Portugal (€ 1,02 per kilo), Ecuador (€ 0,99) en bijvoorbeeld ook in Vietnam (€ 0,88) en Hongarije (€ 0,83).

Ten slotte is in Spanje de gemiddelde prijs van sla niet hoger dan 1 euro per stuk, waarmee het Zuid-Europese land op positie 57 van de 98 geanalyseerde landen staat. De laagste prijs van deze groente werd opgetekend in Oezbekistan (€ 0,22 per kilo), Egypte (€ 0,25), Nepal (€ 0,26), Pakistan en Tunesië (€ 0,27). De hoogste prijs wordt betaald in IJsland, Puerto Rico en Noorwegen, met elk ongeveer
€ 2,20 per kilo.

De studie concludeert dat Japan, Zuid-Korea, Puerto Rico en Zwitserland over het algemeen de landen zijn met de hoogste groenteprijzen.

Bron: eleconomista.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven