Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Wat houdt de Zuid-Afrikaanse telers van bio-fruit tegen?

Ondanks de grote wereldwijde vraag naar bio-fruit is de Zuid-Afrikaanse oogst niet groot. Wat houdt de nationale telers dan tegen? "Om te beginnen lijkt de lokale markt erg klein. Zuid-Afrika telt slechts een handvol bio-supermarkten en de geringe vraag is vooral opvallend in vergelijking met Europa, waar de bio-markten wijdverspreid zijn," zegt Hein Coetzee van TopFruit.

Dan is er ook nog het risico. Bij gebrek aan conventionele gewasbeschermingsmiddelen zijn ziekten en plagen een altijd aanwezig risico dat zorgvuldig moet worden beheerd. En een gebrek aan kennis over de sector heeft op zijn beurt een psychologisch effect op telers die misschien aan de bio-teelt willen beginnen. Coetzee is van mening dat telers succesverhalen van proefprojecten nodig hebben "zodat ze kunnen geloven dat ze het zelf kunnen doen; er moet worden aangetoond dat het kan werken".

Volgens het World of Organic Agriculture: Statistics and Emerging Trends 2021 rapport is het areaal bio-land- en tuinbouw in Afrika toegenomen van 20.000 ha in 1999 tot meer dan 2 mln ha in 2019. Slechts ongeveer 30.000 van deze hectares bevinden zich in Zuid-Afrika.

Coetzee zegt dat het grootste deel van deze grond wordt gebruikt voor bio-veeteelt en van de 154 Zuid-Afrikaanse bio-telers in 2019 zijn er maar heel weinig die de grond gebruiken om fruit te telen.

Source: foodformzansi.co.za

Publicatiedatum: