Landelijk demonstratieproject 'Boeren met Bomen' van start

Op dinsdag 21 juni 2022 is het landelijke project 'Boeren met Bomen' van start gegaan. De drie melkveehouders die het project vormgeven, zijn afkomstig uit Friesland, Overijssel en Utrecht. Zij gaven, tijdens een bijeenkomst van het Platform Natuurlijke Veehouderij in Zwolle, een toelichting op hun plannen. De komende drie jaar bieden zij inspiratie en praktische begeleiding aan andere melkveehouders die bomen en hagen willen inpassen op hun erf en land, ook wel agroforestry genoemd. Het project komt voort uit de subsidie om te leren over duurzame landbouw (SABE). Het project wordt gecoördineerd door projectorganisatie VKON uit Overijssel.

De melkveehouders Jan en Johanneke, Rick en Arjuna, en Ramona hebben inmiddels enkele jaren ervaring opgedaan in het toepassen van (voeder)bomen en hagen op hun bedrijf. Via dit project kunnen zij hun ervaringen delen met collega boeren. Melkveehouders kunnen bij hen terecht voor inspiratie, maar ook voor praktische begeleiding van ontwerp en aanplant.

Agroforestry combineert de teelt van houtige gewassen met landbouw of veeteelt. Het aanplanten van bomen en hagen kan op een melkveebedrijf diverse voordelen hebben, zoals verhoging van diergezondheid, een betere bodemgezondheid met minder droogtegevoeligheid, meer biodiversiteit, opslag van koolstof en het verminderen van stikstofuitstoot. Redenen genoeg om deze vorm van landbouw verder te onderzoeken en de kennis ervan te delen.

Melkveehouders die geïnteresseerd zijn in het toepassen van beplanting op hun bedrijf, kunnen zich aanmelden op www.boerenmetbomen.nl.

Voor meer informatie: www.boerenmetbomen.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven