Duitsland krijgt overkoepelende vereniging voor biologische plantenveredeling

Tijdens de landelijke biologische velddagen op het Hessische staatsdomein Gladbacherhof bij Gießen is een overkoepelende vereniging voor biologische plantenveredeling in Duitsland opgericht.

Het telen van aan de locatie aangepaste, robuuste en reproduceerbare rassen is vooral in tijden van klimaatcrisis van belang om de biologische landbouw duurzaam te maken en de boeren onafhankelijk te maken van de grote bedrijven. Demeter Executive Director Johannes Kamps-Bender was aanwezig op de Organic Field Days en zegt over de oprichting: "Deze sterke gezamenlijke aanwezigheid laat duidelijk zien dat we betrokken zijn bij politiek en bedrijfsleven, want biologische veredeling is cruciaal op dit moment. We kunnen het doel van 30% biologisch bereiken. Dit kan echter alleen worden bereikt met zaaigoed dat geschikt is voor biologische landbouw - ons doel moet dus ook 30% biologische teelt zijn. Bovendien moet 30% van de overheidsmiddelen voor landbouwonderzoek ook gaan naar onderzoeksprojecten voor de verdere ontwikkeling van de biologische landbouw".

Foto: Bölw

Tina Andres, voorzitter van het bestuur van de Bund Ökologische Lebensmittelwirtschaft e.V. (BÖLW), de overkoepelende organisatie van Duitse biologische boeren, producenten en handelaren, is ook verheugd over de oprichting van de overkoepelende organisatie.

"Natuurlijkheid, duurzaamheid, behoud van hulpbronnen en het verwerpen van genetische manipulatie zijn essentiële leidende beginselen voor de biologische beweging. En het zijn de centrale waarden voor het veredelen van biologische plantenrassen voor duurzaam veerkrachtige landbouwsystemen - vooral met het oog op een escalerende klimaatcrisis. Wij zijn dan ook verheugd het Dachverband Ökologische Pflanzenzüchtung in Deutschland e.V. te kunnen feliciteren met zijn oprichting. De Biologische Velddagen zijn het perfecte podium voor deze feestelijke gelegenheid, want hier worden de ecologische innovatieprestaties van de biologische teelt "live" gepresenteerd. De inzet van de fokkers komt op het juiste moment. Want in de nieuwe biologische wetgeving die sinds 2022 van kracht is, is biologische teelt een nieuw aandachtspunt. Bovendien staan we voor een mogelijke herziening van de EU-wetgeving inzake zaden en gentechnologie. Voor dit alles is een krachtige stem van de biologische landbouw nodig. Wij verheugen ons op een verdere intensivering van de gezamenlijke en op vertrouwen gebaseerde samenwerking met de biologische plantenkwekers, ook in het kader van de pas opgerichte vereniging".

Bron: Demeter en BÖLW


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven