Nieuw klimaatonderzoek toont aan dat 'clean eating' ingewikkelder is dan we dachten

Al een tijdje omarmen klimaatbewuste consumenten plantaardige diëten als een manier om de uitstoot veroorzakende vleesindustrie te vermijden. Nieuw onderzoek wijst echter uit dat een CO2-arm dieet ingewikkelder is dan het lijkt.

Het wereldwijde voedseltransport veroorzaakt tot 7,5 keer meer broeikasgasemissies dan eerder geschat, volgens een studie gepubliceerd in het vakblad Nature Food. Meer dan een derde van die uitstoot wordt gegenereerd door de internationale handel in groenten en fruit, bijna twee keer zoveel als wat er wordt geproduceerd door ze te telen, aldus het artikel.

De vraag van rijke landen naar het hele jaar door verse groenten en fruit, plus andere landbouwproducten, is verantwoordelijk voor 46% van de "voedselkilometer"-emissies, hoewel deze landen slechts 12,5% van de wereldbevolking vertegenwoordigen.

De studie bemoeilijkt CO2-berekeningen rond plantaardige diëten. Terwijl de veeteelt verantwoordelijk is voor het grootste deel van de uitstoot van de landbouwproductie, zijn groenten en fruit bijzonder CO2-intensief om te vervoeren als gevolg van hun omvang en de noodzaak voor koeling tijdens het transport, aldus de onderzoekers.

Bron: supplychainbrain.com
Foto: Dreamstime.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.