Dreigende financiële strop kost college de kop

Bezoekersaantallen Floriade blijven sterk achter

De bezoekersaantallen op de Floriade blijven, zoals men in eigen woorden stelt, 'enorm achter bij de verwachtingen'. Het verwachte aantal bezoekers stelt men daarom bij van 2 naar 1,2 miljoen. Dit leidt tot een grote financiële tegenvaller voor de Floriade BV en de gemeente Almere, met een verwachte extra kostenpost van totaal 33,8 miljoen euro. 

De Floriade bracht het nieuws gisteren zelf naar buiten. Later die avond bood het college van de gemeente Almere haar ontslag aan en stapte op. De gemeente sluit een verdere keldering van het aantal bezoekers niet uit, zo meldt Omroep Flevoland op basis van een brief van het college.

Achterblijvende bezoekersaantallen
Sinds de start van Floriade Expo 2022 bezochten 232.500 mensen de Expo. Dat is ongeveer een derde van de verwachte bezoekersaantallen. Trek die lijn door en men komt uiteindelijk nog lager uit, op een kleine 700.000 bezoekers.

Als mogelijke redenen voor het wegblijven van dagjesmensen wijst men naar een veranderend consumentengedrag sinds corona. Mensen zouden eerder kiezen voor een sociale activiteit met vrienden of familie, zoals op visite gaan, een terras bezoeken of uit eten gaan. Daarnaast wijst men op de hoge inflatie en energiekosten, waardoor de toegangsprijs door sommige doelgroepen als (te) hoog wordt ervaren. Daarnaast wijst de organisatie op een 'stroeve start'. Na de coronapandemie moest er in de eerste weken na de opening nog veel gebeuren op het Floriadeterrein. Dit leidde in het begin tot negatieve publiciteit en reviews. Zeker sinds begin mei is het terrein echter uitgegroeid tot een volwaardig park, met vele mooie activiteiten, en een volgroeid arboretum. Dit geven ook bezoekers aan in reviews.  

Extra maatregelen Floriade
Om meer bezoekers te trekken neemt de Floriade BV maatregelen. Het gaat onder andere om extra inzet van marketingcampagnes voor zowel het brede publiek, als gericht op specifieke doelgroepen en een aantrekkelijker prijsniveau. Daarnaast gaat de Floriade BV het ticketingproces verbeteren, kunnen bezoekers met gratis highlight tours het Floriade-park ontdekken en wordt de beleving bij de entreegebieden verhoogd.

De Floriade duurt nog tot en met 9 oktober.

Financiële consequenties  
Financieel betekenen de lagere bezoekersaantallen 24,3 miljoen euro minder omzet uit de kaartverkoop en horeca. Met extra kosten zoals corona-aanpassingen en de lagere omzet uit parkeren, betekent dit een tegenvaller van 33,8 miljoen euro. Dit verwerkt de gemeente Almere in haar jaarrekening van 2021. De gemeente is met het Rijk en de provincie Flevoland, de andere founders van de Expo, in gesprek over het nemen van gezamenlijke verantwoordelijkheid van de financiële consequenties.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven